Kultura
ZBORNIK SUSRETA KNJIŽEVNIH KRITIČARA

22. svezak sa 276 stranica najopsežniji do sad
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Više od 3000 stranica teksta, među kojima je najviše književnih kritika, eseja i polemika, objavljeno je u Zborniku tijekom 23 godine Đakovačkih susreta književnih kritičara, koji, kako je naglašeno u temeljnim dokumentima, "ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja (...) da književne vrijednosti izađu na vidjelo." U zbornicima su objavljivali svi najvažniji hrvatski književni kritičari: od Mandića, Zime, Donata, Maroevića, Stamaća... do kritičara rođenih krajem XX. stoljeća. Prateće izdanje Zbornika bio je Leksikon hrvatskih književnih kritičara, koji je priredio Krešo Bagić. Prije nekoliko je dana iz tiska izašao 22. svezak Zbornika ove tradicionalne manifestacije u suorganizaciji DHK Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu. Najopsežniji do sada, ima čak 276 stranica.


Najopsežnije izdanje Zbornika do sada bilo je 11., iz 2009. s temom Književna kritika i književni časopisi te izborom iz kritičkih tekstova Božice Zoko i Nevenke Nekić. To je izdanje imalo 194 stranice, a tek je nešto manje opsegom 12. iz 2010. sa 184 stranice, u kojemu je središnja tema bila Kritički pristup izdanjima pečuške kroatistike 1990.-2010. To je izdanje pokazalo da hrvatske književnosti i hrvatske književne kritike ima i izvan granica Hrvatske, te da ju ne smijemo omeđivati samo unutar granica Lijepe Naše.


Susreti su redovito uključivali kritičare iz susjednih zemalja, a prije tri godine je izmijenjen Pravilnik o dodjeli Nagrade i Povelje Julija Benešića te je uvrštena mogućnost da nagrađenici budu hrvatski književni kritičari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Tako je Povelju Julija Benešića za 2019. dobio književni kritičar iz Tolise (BiH) Mato Nedić, a Nagradu Julija Benešića 2018. Tomislav Žigmanov iz Subotice. Upravo je Žigmanov 2012. na 15. susretima, posvećenima odnosu književne kritike i polemike, upozorio da je "područje hrvatske književnosti veće od područja Republike Hrvatske."
Temat ovogodišnjeg Zbornika, Novi i mlađi naraštaj hrvatskih književnih kritičara u Vojvodini, u izboru Tomislava Žigmanova, pokazuje živost hrvatske književno-kritičarske scene izvan granica naše domovine, koju valja poticati, objavljivati i - čitati. Svoje su radove priložili: Davor Bašić Palković, Ivana Andrić Penava, Nevena Mlinko, Darko Baštovanović, Vladimir Nimčević i Klara Dulić Ševčić. Kritički izbor priložio je i prošlogodišnji dobitnik Nagrade Julija Benešića Tonči Valentić. Urednik ovogodišnjega Zbornika je Mirko Ćurić, a Zbornik je nastao u suradnji s Uredništvom časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice - ističe se iz Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog. N.Vek.
Temat Novi i mlađi naraštaj hrvatskih književnih kritičara u Vojvodini u izboru je Tomislava Žigmanova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića