Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA O ZLOČINIMA NAD HRVATIMA

Poimenično popisana 3261 žrtva rata u BiH
Objavljeno 1. srpnja, 2020.

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u srijedu je predstavljena knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini" objavljena u izdanju Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba. O toj knjizi i nekoliko naslova slične tematike govorili su ravnatelj spomenutog Centra dr. sc. Ante Nazor, umirovljeni general HVO-a Zlatan Mijo Jelić i ravnatelj Državnog arhiva Osijek dr. sc. Dražen Kušen.

- Naš Centar svojih 15 godina postojanja proslavlja radno. Knjiga koju danas predstavljamo govori o temi koja je do sada u našim medijima bila zanemarivana odnosno ono o čemu se govorilo nije bilo utemeljeno na povijesnim izvorima. Tek kada pročitamo ove dvije knjige, njezin prvi i drugi dio, možemo zaključiti što se uistinu događalo u Bosni i Hercegovini, posebice tijekom sukoba između Hrvatskog vijeća obrane te Armije Bosne i Hercegovine. Ono što je posebno važno je to što su u knjizi 2 poimenično spomenuta imena ubijenih hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dakle ono što ima obilježje ratnog zločina, kao i okolnosti pod kojima su izgubili život. Riječ je o 3261 Hrvatu koji su ubijen tijekom rata u BiH, istaknuo je Nazor.

Prema Jelićevim riječima, cilj ove knjige je da se objavi istina o Domovinskom ratu jer se danas često krivotvori povijest, a pogotovo o hrvatsko-muslimanskom vojnom sukobu. Dodao je kako su tijekom rata u Bosni i Hercegovini srpske postrojbe, JNA i četnici ubili 2033 hrvatska civila i zarobljena vojnika, a u ratu s bošnjačkim snagama i uvezenim mudžahedinima iz sastava Armije BiH život je izgubilo 1228 civila i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Knjiga je pedantno napravljena te sadrži detaljne kronološke podatke za svaku općinu u Bosni i Hercegovini s oznakom nadnevka i mjesta gdje su ubijeni hrvatski civili i zarobljeni vojnici. Jelić je istaknuo kako cijela Hrvatska zna za Ahmiće i Stupni Do i to su događaji o kojima su hrvatski mediji govorili na stotine puta te naglasio kako Hrvati osuđuju svaki zločin koji je učinjen protiv Bošnjaka. No, isto tako desetci zločina koje su Bošnjaci počinili nad Hrvatima zaslužuju biti spominjani rekao je Jelić osuđujući njihovo zataškavanje. Ovome događaju koji je posebno pozdravio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić bili su nazočni brojni Osječani zainteresirani za ovu temu, a u publici smo vidjeli i osječkog imama Senada ef. Heveševića. D.C

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana