Novosti
ZAJEDNICA POVRATNIKA HRVATSKE

Obljetnica: 46 dana blokirali su UNPROFOR
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u srijedu je na nekadašnjim kontrolnim točkama mirovnih snaga UNPROFOR-a na Biljskoj cesti i u Nemetinu otkrivanjem spomen-ploča obilježila 26. obljetnicu početka blokade UNPROFOR-a. Predsjednik osječko-baranjske podružnice ZPH-a Branko Pek tu je akciju nazvao povijesnom, jer je iznjedrila promjenu politike prema statusu quo u kojem su bila okupirana područja.

- Iako je naša državna politika bila protiv toga, odlučili smo se na blokadu svih prijelaza s okupiranih teritorija u slobodni dio Hrvatske kojima su se koristile međunarodne snage. Prve blokade napravili smo 1. srpnja 1994. na Biljskoj cesti prema Baranji i u Nemetinu kod Osijeka jer smo smatrali da UNPROFOR ne obavlja zadaće zbog kojih je došao. Na ta dva prijelaza blokada je trajala 46 dana, a međuvremenu su nikle blokade i na drugim mjestima diljem Hrvatske. Zahvaljujući tome, hrvatska je Vlada odlučila otkazati mandat UNPROFOR-a ako se nešto ne promijeni. Zbog našeg pritiska došlo je i do odluke o akcijama "Bljesak" i "Oluja" i početku procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja - rekao je Pek.

Predsjednik ZPH-a Josip Kompanović podsjetio je kako je u to vrijeme u Hrvatskoj bilo više od 200 tisuća prognanika.

- Samo iz Baranje protjerano je 35 tisuća pripadnika nesrpskog stanovništva. Na okupiranim područjima za mandata UNPROFOR-a ubijeno je više od 600 civila, od kojih više od 200 u Baranji, i za to nitko nije odgovarao. Na tom području nastale su ratne štete veće od 236 milijardi kuna. Odlučili smo da tome treba stati na kraj i odlučili se za blokadu, što je bila prekretnica situacije - rekao je Kompanović.

Predsjednik Skupštine osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je da "treba obilježavati ovakve obljetnice kako bismo mlađim generacijama objasnili što se događalo i na koji je način izborena samostalnost Hrvatske". J.N.
Možda ste propustili...