Novosti
DIP PROMIJENIO UPUTE

Glasači zaraženi koronavirusom na birališta ne smiju
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Ustavnopravni stručnjaci prijašnju odredbu tumačili su kao kršenje izbornog prava svih s visokom temperaturom

Državno izborno povjerenstvo u srijedu je djelomično izmijenilo preporuke biračima za dolazak na biračko mjesto koje se tiču glasanja s povišenom temperaturom, a u cilju sprječavanja zaraze koronavirusom.


DIP biračima preporučuje da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja i/ili ako birači imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19) da se jave telefonom nadležnom liječniku.


Prema izmijenjenoj preporuci, biračima kojima je dijagnosticiran COVID-19 neće se moći osigurati glasanje s obzirom na to da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta s članovima biračkog odbora.


Prijašnja je preporuka bila da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu pa ako je viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za koronavirus, trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku te, što je sada promijenjeno, da ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi SARS-CoV-2. U uputama ostaje da se biračima kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom neće moći osigurati glasanje s obzirom na to da im je izrečena mjera izolacije.


DIP u svom priopćenju kratko navodi da je uputu izmijenio "povodom različitih tumačenja". Neslužbeno, to je učinio nakon brojnih reakcija i nakon što su ustavnopravni stručnjaci prijašnju odredbu protumačili kao kršenje izbornog prava zaraženih koronavirusom i svih s temperaturom većom od 37,2 °C i/ili s respiratornim i drugim simptomima karakterističnim za koronavirus. U tehničkim uputama ostala je i odredba da članovi biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi koronavirusom ili im je izrečena mjera samoizolacije. Razviju li simptome karakteristične za koronavirus za izbornog dana, dužni su odmah napustiti biračko mjesto i javiti se telefonom nadležnom liječniku.
Ustavni sud je prije ove izmjene uputio DIP-u zahtjev da se očituje o zabrani glasanja zaraženima kronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.


Hina/D.Pav.
GLASANJE ZA BIRAČE U SAMOIZOLACIJI
Za Đakovo, kao i za druge gradove u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze, u petak bi se trebali znati podatci o osobama u samoizolaciji koje žele glasati, a onda organizirati samo glasanje. "U petak ujutro znat ćemo podatke i onda organizirati", odgovorili su iz Državnog izbornog povjerenstva na Hinin upit kako će izgledati izborna nedjelja u Đakovu. "Imamo par scenarija – čekamo petak. Treba tu planirati i one koji se ne jave do četvrtka, nego se jave u petak ili subotu…, ne samo u Đakovu", napomenuo je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski. DIP je, naime, pozvao birače u samoizolaciji koji žele glasati da se do četvrtka jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasanje.
Možda ste propustili...

62 OSOBE HOSPITALIZIRANE ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 49 novozaraženih, dvoje preminulih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana