Svijet
STANJE U NOVOM PAZARU DRAMATIČNO, NAJGORE SE TEK OČEKUJE

Epidemija hara Srbijom, vlast gubi nadzor nad širenjem bolesti
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Srbija je do sada registrirala 14.836 potvrđenih slučajeva zaraze te 281 smrtni slučaj uz postotak smrtnosti od 1,9 posto, objavljeno je na specijaliziranoj internetskoj stranici Ministarstva zdravlja Srbije www.covid19.rs. Uz Beograd, u kojemu je dvije trećine novozaraženih, nekoliko gradova u Srbiji postalo je posljednjih dana žarištem koronavirusa, a najteža situacija je u Novom Pazaru i Tutinu.


Novi Pazar, grad u Srbiji gdje je šesti dan na snazi izvanredna situacija zbog porasta broja oboljelih od COVID-a, posjetili su u utorak i premijerka Ana Brnabić i ministri. No dočekalo ih se zvižducima i pozivom na ostavke zbog loše epidemiološke situacije, a dio zaposlenih u Općoj bolnici je u znak prosvjeda članovima vlade Srbije okrenuo leđa. U Novom Pazaru je 509 građana zaraženo koronavirusom, a u susjednom Tutinu je 99 zaraženih. Dodatni problem je što u Novom Pazaru živi 77 posto Bošnjaka, pa cijela situacija dobiva i političku pozadinu uz optužbe prema Beogradu da je zbog toga zaboravio na Sandžak na kojemu Bošnjaci čine većinu stanovništva.


Srpski epidemiolog Branislav Tiodorović u programu RTS-a rekao je kako se vrhunac pandemije u Srbiji očekuje za pet ili šest dana. "Mi ćemo imati pravi vrhunac u cijeloj Srbiji vjerojatno za pet, šest dana. Mjerimo što se događalo od utakmica, skupova, rođendana, vjenčanja, zabava, a puno toga je bilo. Onda morate mjeriti vrijeme inkubacije od 14 dana, a kada to prođe, tek onda možemo odahnuti", rekao je.


Prilikom posjeta premijerke Srbije Ane Brnabić bolnici u Novom Pazaru u Dijagnostički centar ove ustanove ušla je Novopazarka čiju je obitelj koronavirus teško pogodio i obratila se premijerki. "Nemojte nas vrijeđati vašim izjavama, dosta je više. Sve je laž, laž je da imamo kisika, nemamo ništa, ljudi, opći je kolaps. Liječnicima svaka čast, oni su heroji. Danima sam po bolnicama, sve znam. Nemojte nas praviti budalama, molim vas. Zar su izbori bili važniji od naših života?" kazala je Novopazarka u dramatičnom obraćanju.
U Srbiji su se prije deset dana održali izbori na kojima je nadmoćno pobijedio SNS Aleksandra Vučića, pa se smatra da je i to bio događaj koji je pogodovao širenju virusa, a izbori će se zbog nepravilnosti ponoviti na 234 glasačka mjesta. V.T.
TUTIN: UMIRU CIJELE OBITELJI
Mjesto Tutin je selo nedaleko od Novog Pazara, a kako piše nova.rs, to je mjesto prepušteno samo sebi već drugi tjedan zaredom. Pišu kako pomoći države nema te kako u jednoj smjeni kroz Hitnu pomoć toga mjesta prođe dvjesto pacijenata. Liječnici su rekli kako pacijenti dolaze s poodmaklim simptomima te kako mnogi ne uspijevaju pobijediti bolest. "Kod nas ne umire jedan čovjek iz plemena. Ovdje umire iz jedne obitelji po četvero. Sad smo cijelu obitelj kompletno transportirali u Pazar, četvero njih. Za vikend su samo u obitelji Suljević umrla tri člana, otac, majka i kći, a dva sina su jako kritično", kaže za nova.rs liječnica Mirzeta Dizdarević, šefica Hitne službe u Domu zdravlja Tutin.
Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike