Novosti
EPIDEMIOLOZI I DALJE PUNIH RUKU POSLA

Pred istekom prve samoizolacije u Đakovu, novi slučajevi u Baranji
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Đakovačke tvrtke imaju problema s nedostatkom radnika zbog velikog broja samoizoliranih

U Hrvatskoj je u 24 sata preminula jedna osoba zaražena koronavirusom, zabilježena su 54 nova slučaja, pa je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva narastao na 568, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u srpanj smo ušli s 16 novopozitivnih osoba na koronavirus u toj županiji. Od tog je broja njih deset s područja Đakova, troje je iz Kopačeva, a po jedna osoba iz Osijeka, Dalja i Batine. Svi su kontakti ranije oboljelih.

S utorka na srijedu u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a obrađena su 144 uzorka. Time su na području Osječko-baranjske županije trenutačno ukupno 173 osobe pozitivne na koronavirus.

Na bolničkom praćenju u KBC-u Osijek nalazi se 29 pacijenata, međutim nitko nije na respiratoru niti je u težem zdravstvenom stanju. U samoizolaciji je ukupno 1630 osoba, od kojih su 43 od srijede pod tom mjerom. Policija je u posljednja 24 sata obavila 109 samoinicijativnih provjera, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

S deset novozaraženih u Đakovu su sada ukupno 134 oboljele osobe od COVID-19. "Broj od deset novozaraženih nije zabrinjavajući, no zabrinjava to što se virus s područja grada širi drugdje", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić. Dodao je kako prve samoizolacije istječu 3. srpnja te da će svima koji su u toj mjeri, a u radnom su odnosu, biti otvoreno bolovanje. "Na otvaranju bolovanja za sve njih se radi, no epidemiološka ekipa suočena je s velikim brojem podataka za obradu, pa molimo za strpljenje", pozvao je Galić. Prvi izlasci iz samoizolacije vuku i pitanje trebaju li im ponovljena testiranja, o čemu se službena očitovanja još očekuju. Đakovo je i dalje suočeno s golemim brojem građana u samoizolaciji. Nedostatak radnika koji su u toj mjeri osjeti se u svim poslovnim subjektima, od tvrtki, ureda do gradskih ustanova.

U srijedu, drugoga dana otkako su na području Đakova na snazi posebne mjere protiv širenja koronavirusa, u gradu je bio tržni dan, a za koji je Gradska tržnica, uz već važeće, morala primijeniti i dodatne mjere. Na štandovima postavljenima s razmakom bilo je manje prodavača, ali i kupaca. "Za prodavače je obvezno nošenje maske i rukavica, a za kupce je to samo preporuka. I naši djelatnici na tržnici nose maske i rukavice", kaže Stjepan Ripić, direktor komunalne tvrtke Univerzal, koji upravlja tim gradskim objektom. Jedna od mjera je i strogo kontrolirani ulaz i izlaz, pa se u prostor tržnice može samo na četiri ulaza na kojima radnici Univerzala ruke građana prskaju dizinficijensima, tu su i dez-barijere, a prostor Tržnice, dodaje Ripić, ponovno je ovih dana prošao dezinfekciju. Đakovačka Gradska tržnica jedna je od rijetkih koja se od samog početka koronakrize, od 19. ožujka, striktno pridržava protuepidemioloških mjera. Koronavirus prodro je i u gradsku tvrtku Đakovački vodovod, potvrdio nam je njegov direktor Ivan Kočiš. "Zaražen je jedan djelatnik, no prethodno je bio na godišnjem, pa ne očekujemo veće probleme. Ipak, nekoliko radnika iz Odjela prodaje je u samoizolaciji, no to nam ne stvara probleme jer smo još na početku pandemije, u ožujku, građane za plaćanje računa za vodu preusmjerili na Univerzalovo naplatno mjesto u centru grada, kod Velikog parkirališta", kaže Kočiš. Olakotna je okolnost što je Vodovod u očitavanje vodomjera išao prije pojave koronavirusa u gradu.

U Univerzalu, kaže direktor Ripić, imaju nekoliko radnika u samoizolaciji jer se vezuju uz krizmanike i djecu iz samostanskog vrtića. "No,potvrđeni COVID nemamo", dodaje Ripić.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio je u srijedu da je u toj županiji još osam osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je jedna na bolničkom liječenju, a svi zaraženi su kontakti dviju osoba koje su nedavno bile u Njemačkoj.

Suzana Župan/Nefreteta Z.Eberhard
Možda ste propustili...