Regija
DOBRA VIJEST IZ BARANJE

U prvi će razred 20-ak djece više nego rujna 2019.
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
U belomanastirskoj OŠ planiraju četiri odjela za prve razrede - lani su, podsjetimo, bila tri
BELI MANASTIR - Sudeći prema redovitim pregledima i testiranjima djece koji se provode uoči nove školske godine, u belomanastirsku Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana trebalo bi krenuti nešto više od 60 prvašića, dvadesetak više nego prošle godine, što znači da će bez problema biti formirana najmanje četiri razredna odjela.- Kako sada stvari stoje, u prve razrede krenut će 66 učenika. Planiramo i želja nam je formirati četiri razredna odjela, za razliku od prošle godine, kada su ih bila tri - kaže Lidija Šumiga, koja je u travnju ove godine na mjestu ravnatelja škole zamijenila Damira Mendlera. Službenu odluku resornog ministarstva još uvijek nemaju, ali joj se nadaju i zadovoljni su povećanjem broja prvašića.

Podsjetimo, lani se u OŠ dr. Franje Tuđmana upisalo 47 prvašića, što je više-manje bilo na razini 2017. i 2018. godine, ali čak 33 manje nego 2016. Tadašnji ravnatelj, Damir Mendler, isticao je kako je nekoliko razloga zbog čega je tomu tako, a najvažniji razlog vidio je u odlascima iz Belog Manastira i negativnom prirodnom prirastu. Isti razlozi odnosili su se i na drugu osnovnu školu na području grada - OŠ Šećerana, u koju je prošle školske godine krenulo 18 prvašića manje nego pretprošle. Pritom treba istaknuti kako tu školu, osim stanovnika belomanastirskih prigradskih naselja, polaze i učenici iz općine Petlovac.

Povećanje broja prvašića dalo se naslutiti nakon prošlogodišnjeg upisa u vrtiće na području jedinog baranjskog grada (matični vrtić i područni u prigradskim naseljima Branjin Vrh i Šećerana). Naime, u Dječji vrtić Cvrčak 2019. godine upisano je bio 191 vrtićarac, u Šećerani 21, Branjinu Vrhu 25, a u jaslicama 14 djece, što je bilo znatno više nego pretprošle godine. Važno je istaknuti i kako dugo u belomanastirsku osnovnu školu nije krenulo više prvašića od osmaša koji su je napustili. Ako su redovita testiranja pravi pokazatelj broja budućih prvašića (što će službeno biti potvrđeno nakon upisa), ove bi godine škola trebala imati desetak učenika više. Ove je školske godine osnovnu školu završilo 50-ak učenika (u tri razredna odjela te u jednom odjelu za učenike s posebnim potrebama), a “zamijenit” će ih više od 60 prvašića, što znači da će ukupan broj učenika sigurno biti veći od 450, koliko ih je donedavno polazilo nastavu.

Ivica Getto
DEMOGRAFSKE MJERE DAJU REZULTAT
Najvjerojatnijim povećanjem broja učenika u osnovnoj školi zadovoljni su i u belomanastirskoj gradskoj upravi. Podsjećaju na niz demografskih mjera čiji je cilj demografski oporavak (udvostručene naknade za novorođenčad, povećan broj studentskih stipendija…), a dio aktivnosti usmjerili su i gospodarstvu.

Prema podatcima Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije, u prve razrede osnovnih škola u školskoj godini 2019./20. upisana su 2464 učenika, 73 manje nego školske godine 2018./19. U baranjske škole lanjskog je rujna krenulo 257 prvašića, što je broj koji je vrlo malo oscilirao u posljednje tri godine. Najveća baranjska škola, OŠ dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, upisala je 44 djece, slično kao u Dardi…
Možda ste propustili...

GRAD ILOK DONIO ODLUKU O ZADUŽIVANJU ZA REALIZACIJU KAPITALNIH PROJEKATA

Izgradit će Poslovnu zonu Ilok i mrtvačnicu u Mohovu

ZANIMLJIV PROJEKT KUU-A NAPREDAK

Online doživljaj folklora i žetve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORAHOVAČKO JEZERO POKAZUJE SVU SVOJU RASKOŠ

"Slavonsko more" prepuno

2

OBITELJ MARIĆ IZ VRBANJE NE STRAHUJE ZA TRŽIŠTE

Začinska dimljena i tucana paprika osvojile su kupce

3

POMOĆ MLADIMA

Subvencionirat će im gradnju ili kupovinu kuća