Regija
NAPOKON OTVOREN BUBA BAR

Desetak bubamaraca s Down sindromom radit će u kafiću
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Velik je uspjeh izmjena zakona kojom zaposleni invalidi ne gube osobnu invalidninu

VINKOVCI - Nakon tri godine planiranja, obijanja brojnih vrata tvrdokorne državne administracije, prikupljanja novca i mukotrpnog rada, u nekada zapuštenom prostoru bivše kuglane na Trgu bana Šokčevića, u središtu Vinkovaca, otvoren je Buba bar, u kojemu će biti zaposleno desetak mladih s Downovim sindromom, što je velik uspjeh vinkovačke udruge Bubamara, koja već 35 godina okuplja invalidne osobe i danas ima oko 1500 članova. Velik je uspjeh stoga što se godinama bore za izmjene zakona kojima bi se zaštitilo invalide koji pronađu posao, da ne izgube invalidninu. Otvarajući Buba bar, novouređeni objekt od približno 800 četvornih metara, gdje je velika kuglana, kafić sa zatvorenom i otvorenom terasom i pratećim sanitarnim čvorom, ministar državne imovine Mario Banožić rekao je kako mu je kao Vinkovčaninu drago što je taj prostor uređen i što je dobio nove sadržaje zahvaljujući Bubamarinim naporima. Ministar Banožić je prerezao vrpcu zajedno s Alenom Ferbežarom, "bubamarcem" koji nestrpljivo čeka početak rada Buba bara, gdje će i on, uz desetak drugih, posluživati. Alen je na početku svečanosti otpjevao i "Lijepu našu".

Projekt je uvelike pridonio boljim zakonskim rješenjima, pa je cilj da Buba bar, kao prvi primjer socijalnog poduzetništva, posluži kao model i drugima u Hrvatskoj. Naime, Velić uvijek ističe kako invalid, i kada se zaposli, ostaje invalid i ima potrebe koje su veće nego one osoba bez invaliditeta. "Osim što je pridonio izmjeni zakonske regulative te sada osobe s invaliditetom mogu raditi bez gubitka osobne invalidnine, iako tu visi nekoliko upitnika, zainteresirao je i otvoreno tržište rada. Mi ćemo školovati kadar iz našeg članstva za tržište rada i bit ćemo sretni kada ga netko zaposli, a mi ćemo obrazovati novi koliko god bude potrebno.

To je naš cilj", rekao je prije nekoliko mjeseci predsjednik Bubamare Tomislav Velić, kada je s vinkovačkom tvrtkom Terracibalae Nova dogovoreno da će zaposliti nekoliko "bubamaraca". Velić se nada da će se uskoro u Osijeku otvoriti Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa će biti lakše u utvrđivanju sposobnosti za rad takvih osoba.

Na ideju za Buba bar došli su prije nekoliko godina prilikom studijskog posjeta Škotskoj, gdje su ih domaćini odveli u cafe-slastičarnicu u kojoj su osobe s intelektualnim teškoćama posluživale kolače i kavu, a uspjeh projekta, koji su podržali brojni gosti, ogledao se i u tome što su i drugi ugostitelji počeli zapošljavati osobe s invaliditetom.

U gradnju, unutrašnje uređenje i prilagodbu prostora udruga je, uz pomoć Grada Vinkovaca, koji je Bubamari ustupio prostor uz povoljne uvjete, uložila sedam milijuna kuna, od čega iz Grada četiri milijuna kuna.

Velić je podsjetio na Bubamarine projekte - osobni asistenti i asistenti u nastavi, razvoj palijativne skrbi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u sedam godina imaju više od tisuću ugovora o radu, razne projekte prekogranične suradnje, a Bubamara je nabavila i deset kombija prilagođenih prijevozu osoba s invaliditetom.
Miroslav Flego

Svladali sve prepreke
Budući da se radilo o adaptaciji prostora, Velić kaže kako su i u udruzi ostali zatečeni kad su započeli uređenje, jer su električne instalacije bile dotrajale, a statika zidova narušena, zbog čega nadzor nije dopustio nikakve radove, pa su morali ukopavati temelje, gradili su novu kanalizacijsku mrežu i još puno toga.

- Unutrašnjost smo uređivali sami, radili su socijalni radnici, psiholozi, njegovatelji i volonteri. Materijali su bili skupi, a kako nismo majstori, doslovce smo deset puta mjerili neke stvari prije nego što bismo, recimo, počeli nešto rezati. To nas je, nema sumnje, usporilo nekoliko mjeseci - prisjeća se Velić, kao i brojnih administrativnih teškoća, zbog kojih se priča i protegla na gotovo tri godine.
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike