Kultura
STUDENTI NADMAŠILI OČEKIVANJA

Loinjak: Ovo Biennale uistinu jest “big deal”
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Zahvaljujući Miranu Blažeku, voditelju i pokretaču, manifestacija je međunarodna, otvorena mladim kreativcima iz cijelog svijeta

Kada su prije pet godina krenuli s idejom i pokrenuli Studentsko biennale, organizatori nisu ni sanjali koliko će daleko dogurati već s trećim izdanjem. A dogurali su daleko, pokazala je to i izložba pet nagrađenih radova studenata pet europskih umjetničkih akademija i pet potpuno medijski različitih radova otvorena u novootvorenoj Galeriji Knifer. Izložbu je ove godine programski prigrlilo Osječko ljeto kulture, no radovi će se moći pogledati i nakon što OLJK završi. Svakako velika zasluga za današnje dosege Biennala, ponajviše i njegov međunarodni karakter (u dva od tri izdanja) ide na adresu Mirana Blažeka, osnivača i voditelja projekta, ujedno i kustosa izložbe.



"Povratak" u Osijek

Prvo je biennale otvoreno 2015. u Galeriji Waldinger i u fokusu je bio autoportret, dvije godine kasnije sva su se umjetnička rješanja bavila Greškom (i otvorena je bila u Esseker centru), a treće je izdanje pred umjetnike postavio zadatak - Ljepotu, ne samo kako ju stvoriti nego i prepoznati u današnjem svijetu prepunom vizualnih fascinacija. Ugostila ih je koncem 2019. zagrebačka Lauba - kuća za ljude i umjetnost. Godinu prije nagrađene je radove ugostila zagrebačka Academia Moderna Gallery, a ove se godine izložba vratila u svoj grad, Osijek.


Da Biennale jest uistinu big deal slaže se i povjesničar umjetnosti Igor Loinjak ističući u svemu ulogu već spomenutog voditelja Mirana Blažeka i usmjeravanje manifestacije međunarodnom karakteru.


- Projekt u sadašnjem obliku nadmašio je prvotna očekivanja. Ono što je Blažeka nagnalo da uopće krene u takav oblik i razvoj projekta jest činjenica da je mnogo studenata koji vrlo kvalitetno rade, ali s druge strane trebaju čekati da završe akademiju i tek tada dođu u priliku ući u neki oblik izlagačkog prostora, tj. da dobiju priliku negdje predstaviti svoje radove - pojasnio je Loinjak.


Karakteristika je Biennala i da ima tzv. nadsveučilišnu razinu, a to znači da je otvoren za sudjelovanje ne samo studentima koji studiraju na akademijama i bave se umjetnošću nego prihvaća i promišljanja svih drugih.
Odskočna daska

- Ne traži se samo umjetnost, nego određeni način iskazivanja kreativnosti kroz raznovrsne medije, jer smo svjesni da je suvremena umjetnost uvelike novomedijska, kojoj u velikoj mjeri pristupaju ne samo oni koji su završili neku od umjetničkih akademija nego i ljudi iz drugih područja, poput književnika, znanstvenika... ne samo humanistike nego i prirodnih znanosti - kaže Igor Loinjak.


Kada završe natječaj za novo izdanje, on se šalje na sveučilišta koja potom svim svojim sastavnicama prosljeđuju poziv svima. No propozicije natječaja vrlo su jasne i određene, no od toga je važnije postojanje i djelovanje žirija koji na temelju pristiglih prijava odlučuje što će odabrati za izložbu, kreira izložbu i postav. Svaka izložba ima svoju temu, tematski je unaprijed zadana, a popratni natječajni tekst daje smjernice koje svakom studentu pomažu pristupiti problemu koji kreativnim načinom treba pokušati riješiti i predstaviti to u nekom vizualnom obliku, koji bi trebao biti izložbenoga karaktera - i imati status umjetničkoga predmeta.
- Radovi predstavljeni u Galeriji Knifer pokazuju da se radi o izložbi koja ni po kojim parametrima ne zaostaje za nekim afirmiranijim izložbama na kojima sudjeluju mladi ili posve afirmirani umjetnici. U tom kontekstu treba ovo Biennale shvatiti ne samo kao odskočnu dasku za studente, priliku da se susretnu s istraživačkim načinom rada na fakultetu, nego ga treba shvatiti i kao jednu vrlo ozbiljnu izložbu koja nam nudi vrlo kvalitetne radove koji su na zavidnoj razini, osobito uzevši u obzir da se radi o studentima koji još uvijek nisu do kraja apsolvirali neke stvari koje ih u idućim mjesecima i semestrima još čekaju - zaključuje Igor Loinjak.


Narcisa Vekić
PRILIKE KOJE SE NE NUDE ČESTO
Studenti koji su sudjelovali na 2. i 3. biennalu, a nisu iz Hrvatske, iznimno su zadovoljni, kaže Loinjak, čak oduševljeni jer su prepoznali priliku koja im se uopće ne nudi često. Manifestaciju su shvatili kao priliku da izlažu, potrude se odgovoriti na problem koji Biennale postavlja. Izniman je odaziv mladih umjetnika izvan Hrvatske, no nikako ne treba zanemariti naše domaće, koji se javljaju i predstavljaju, nude svoja rješenje, tj. odgovore na temu, napominje Loinjak, koji je na prošlom izdanju bio i u organizaciji.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike