Svijet
OSTAJE NA VLASTI DO 2036. GODINE?

Putin proglasio praznik na zadnji dan referenduma
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Rusi su u srijedu izišli na birališta diljem zemlje, zadnjeg dana referenduma na kojem se izjašnjavaju žele li da predsjednik Vladimir Putin ostane na vlasti idućih 16 godina. Referendum o ustavnim promjenama odvijao se od 25. lipnja do 1. srpnja kako bi se izbjegle gužve na biralištima zbog epidemije novog koronavirusa.

Referendumom bi se promijenio ustav koji bi omogućio Putinu (67) da se još dvaput kandidira i potencijalno ostane na vlasti do 83. godine života. U ponedjeljak je institut Vtsiom objavio da se 76 posto anketiranih izjasnilo da je za promjene koje je predložio ruski predsjednik, a protiv je 23,6 posto. Putin se u utorak obratio naciji ohrabrivši građane da glasuju u korist reforme. "Glasamo za državu u kojoj želimo živjeti, s modernim obrazovanjem i zdravstvenim sustavom, za državu za čiju dobrobit radimo i želimo je ostaviti našoj djeci i unucima“, poručio je Putin. "Možemo samo kroz razvoj garantirati stabilnost, sigurnost, blagostanje i život vrijedan življenja za ljude. Naša suverenost ovisi o našoj odgovornosti, našim iskrenim osjećajima patriotizma i brige za domovinu", dodao je.

Putin je proglasio da će srijeda, posljednji dan glasovanja, biti državni praznik kako bi se time ohrabrio izlazak glasača na izbore.

Referendum, za koji se očekuje da će proći prema predviđanjima, trebao bi najvećem paketu izmjena ruskog ustava od njegovog donošenja 1993., nakon raspada Sovjetskog saveza, dati privid demokracije, ocjenjuje agencija Reuters.H
Možda ste propustili...

BAKIR IZETBEGOVIĆ

O odnosima BiH i RH

BOLNICA U MOSTARU PROŠIRUJE KAPACITETE

U BiH nastavlja rasti broj zaraženih i umrlih

INDIJA: NAJMANJE TROJE POGINULIH

Zrakoplov "proklizao" i prepolovio se

Najčitanije iz rubrike