Crna kronika
JOŠ DVIJE ŽRTVE PREVARANTA

Glumio bratića pa tražio vrijednosne bonove, Požežani mu poslali 1900 kuna
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
POŽEGA - Policija je otkrila još dvije žrtve 25-godišnjaka iz Slavonskog Broda koji se predstavljao ljudima na internetu kao njihov prijatelj, znanac ili rođak pa tražio od njih vrijednosne bonove. Žrtava ima po cijeloj Hrvatskoj.
PU požeško-slavonska osumnjičila je 25-godišnjaka da se u prosincu prošle godine preko društvene mreže 40-godišnjakinji i 54-godišnjaku s područja Požege predstavio kao njihov bratić i zamolio da mu pošalju vrijednosne bonove u iznosu od 1900 kuna, što su oni i učinili. Naknadno su Požežani shvatili da se ne radi o njihovu bratiću, pa su prijevaru prijavili policiji.


Ovaj slučaj otkriven je krajem svibnja, kada je PU brodsko-posavska utvrdila da je 25-godišnjak, od siječnja do ožujka ove godine, oštetio više ljudi iz Hrvatske ostvarivši preko društvenih mreža kontakt s oštećenima lažno se predstavljajući. Potom je od oštećenih zatražio kupnju Paysafecard bonova, koje je potom unovčio, a u čemu su mu pomogli 20-godišnjak i 31-godišnjak. Mladić je tada uhićen s kaznenom prijavom za računalnu prijevaru i nedopuštenu uporabu osobnih podataka. Dvadesetogodišnjak i 31-godišnjak prijavljeni su zbog pranja novca.


Međutim, kriminalističko istraživanje je nastavljeno, pa su otkrivene još dvije žrtve, i to 67-godišnjakinja s područja Zagreba i 67-godišnjak iz Preloga. U tim slučajevima Brođanin se služio fotografijama i osobnim podacima 57-godišnjaka i 73-godišnjaka koji su znanci oštećenih te prema uhodanoj šabloni tražio kupnju Paysafecard bonova koje je potom i unovčio, oštetivši 67-godišnjakinju i 67-godišnjaka za nekoliko tisuća kuna.


U trećem slučaju policija je otkrila još tri žrtve u dobi od 30, 51 i 64 godine iz Istre. Brođanin je, kao i u prethodnim slučajevima, preko društvenih mreža stvorio lažne korisničke račune i ostvario kontakt s oštećenima, a pritom se koristio fotografijama i osobnim podacima 57-godišnjaka, 64-godišnjaka i 72-godišnjakinje koji su znanci prevarenih. Kao i u prethodnim slučajevima, od oštećenih je zatražio kupnju Paysafecard bonova, koje je potom i unovčio.


Policija još uvijek traga za osobom koja se početkom svibnja, prema istom scenariju kao i 25-godišnjak iz Slavonskog Broda, na društvenoj mreži predstavila 58-godišnjoj Požežanki kao znanac i od nje tražio novčani iznos za kupnju uređaja, za što su mu potrebni bonovi. Vjerujući da komunicira s poznatom osobom, žena mu je, ništa ne sumnjajući, poslala tzv. Paysafecard bonove u iznosu većem od tisuću kuna. Da je prevarena, 58-godišnjakinja je shvatila kada je naknadno uživo razgovarala sa znancem koji joj je rekao da od nje nije tražio nikakve bonove te da mu je profil na društvenoj mreži već duže vrijeme hakiran, a ona prevarena. Nakon prvotnog šoka žena je prijavila prijevaru u Policijskoj postaji Požega.

Zbog ove, ali i velikog broja sličnih prijevara, policija još jednom savjetuje građanima da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike