Dome slatki dome
EGZOTIKA U VRTU

Tropske biljke, voće i baldahini u trenu vas mogu preseliti na drugi kraj svijeta
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Uvođenje tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja, početak je stvaranja takvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata dovoljna je uporaba bambusa koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca, ili kao elemente namještaja.

Načinite drvenu nadstrešnica i prekrijte ju bambusom. To će biti prozračan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedeću garnituru (puno drvo, ratan), kombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja – lanom ili pamukom.

Prozračne zavjese
Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom umjesto keramikom ili kamenom, kako bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i “unutarnjeg” prostora. Povezivanjem elemenata drva u podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju. Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Zastore načinite u jednoj boji koja je povezana s bojama tkanine sjedeće garniture. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.Tako formiran prostor poželjno je obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voća, sagovima i egzotičnim kipićima. Ako uvodite električnu rasvjetu, žaruljice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase.

Dekorativne svijeće
Uporaba stakla remeti egzotičan ugođaj u ovakvom vrtu. Ako se odlučite za uporabu kovanog željeza umjesto drva, uskladite sjedeću garnituru i nadstrešnicu uporabom istog materijala. U vrt unesite kamenje velikih dimenzija i usložite ga s lončanicama egzotičnog bilja i već zasađenim zelenilom zato da bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljunčane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i lončanice s trskom uz staze također će obogatiti ovakav ugođaj. Pripremite koktel s egzotičnim voćem i krenite na daleki put prepun užitaka!
Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Krevet s baldahinom
Krevet od kovanog željeza može također postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga slobodno u vrt, neovisno o nadstrešnici, u prostor koji će vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ako nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet s baldahinom bit će dovoljan za ugodan odmor i egzotičan ugođaj!
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana