Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Oprezno s ljubimcima u prirodi
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Pojava raznih buba, primjerice pčela, osa i sličnih, zadaje dosta glavobolje, jer su i psi i mačke prema svojoj naravi - lovci. Tako ih mi ne možemo spriječiti da love muhe i druge kukce. Taj lov često završava bolnim ubodima i oteklinama. Može se javiti i alergija na ubod ili ugriz te trebamo životinji odmah stručno pomoći. Uz kukce, bude se i buhe i krpelji koji traže domaćina, a idealno im je mjestu upravo krzno naših kućnih ljubimaca. U proljeće su vrlo invazivne buhe koje uznemiruju životinju, a ugriz buhe može izazvati opasnu alergijsku reakciju.

Ljubitelje prirode upozoravamo na opasnosti pri kupanju i plivanju, koje voli neki psi. Ako se pas okupao u jezeru, bajeru, ili drugoj stajaćici, važno je da ga kod kuće odmah isperemo tekućom vodom. Nažalost, naše su vode u prirodi često zagađene, pa to kod pasa izaziva ekceme čije je liječenje dugotrajno. Također, kupanje u hladnoj vodi nije preporučljivo za pse, jer može izazvati upale želuca, crijeva, mjehura, razne išijalgije. Inače, kupanje kućnih ljubimaca sa šamponima ne preporača se više od samo dva puta godišnje.

Ako pse i mačke vodite sa sobom u vikendicu, obratite pozornost na to jesu li travnjaci i voćnjaci tretirani nekim kemijskim zaštitnim sredstvima, jer to može kod naših životinja izazvati kontaktni dermatitis. S obzirom na to da i psi i mačke vole jesti travu, to kod njih može izazvati opasno trovanje. Iz svega ovoga vidimo kako nam ljeto uz sve svoje lijepe trenutke zadaje i dosta briga te moramo obratiti pozornost na mnogo čimbenika kako bi naši kućni ljubimci mogli uživati u njemu.

M.Domes Čamagajevac dr.vet.med.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike