Crna kronika
DRŽALA JE MRTVO TIJELO U ZAMRZIVAČU 19 GODINA

Smiljana Srnec osuđena je na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
VARAŽDIN

Smiljana Srnec (45) osuđena je na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić (23) u kući u Palovcu 2000. godine. Njezino tijelo držala je u zamrzivaču 19 godina, a zločin je otkriven 16. veljače prošle godine kada je Smiljana i uhićena. Sestru je ubila s najmanje pet udaraca u glavu i nanijela joj prijelome i razderotine zbog kojih je 23-godišnjakinja na mjestu preminula.

Dok je sudac obrazlagao nepravomoćnu presudu Županijskog suda Varaždin, Smiljana Srnec cijelo je vrijeme plakala. Presuda je objavljena na 500. dan od pronalaženja Jasminina tijela.

- Sud je na temelju svih izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da je Smiljana počinila ubojstvo. Od udaraca su nastale opsežne ozljede glave i mozga. Od prvog udarca Jasmina Dominić vjerojatno je ostala bez svijesti - rekao je sudac Tomislav Brđanović.

Sudac je dodao da je Jasminina smrt nastupila brzo nakon nanošenja ozljeda te da joj nikakva medicinska pomoć ne bi pomogla da preživi. U kući je isključivo boravila Smiljana, jer je otac radio na terenu, a majka kontinuirano radi u Njemačkoj i povremeno je dolazila kući. Smiljana je jedina govorila da je u kontaktu sa sestrom da bi ostavila dojam da je ona živa. Jasmina je posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000., a u ljeto te godine je usmrćena, što potvrđuju i oznake na zamrznutom voću i povrću pronađenom u škrinji. Škrinju je držala u neuređenom dijelu kuće ispod stepenica, a kada su ukućani rekli da žele baciti škrinju zbog visokih računa za struju, slagala im je da je dogovorila s jednom tvrtkom davanje te škrinje za popust za novu. Iz tvrtke koju je navela rekli su da to nije istina. Njezina najstarija kći otkrila je tijelo u škrinji kada ju je htjela isprazniti.

I to što je Jasmina ubijena tupotvrdim predmetom u opuštenom stanju jedan je od pokazatelja da je ubojica bila domaća osoba. Isto tako, Smiljana Srnec nije sudu dala nikakvo objašnjenje o tome kako je mrtvo tijelo završilo u zamrzivaču, već je samo govorila da svjedoci lažu.

Sud je kao otegotne okolnosti pri izricanju kazne uzeo u obzir izravnu namjeru, jačinu ozljeda, da je žrtva mlada osoba ubijena u svom domu, kao i skrivanje njezina tijela u zamrzivaču 19 godina. Kao olakotna okolnost uzeto joj je u obzir jedino to što je majka troje djece. Smiljani Srnec sudilo se po Kaznenom zakonu iz 1997. godine, a kazna od 15 godina zatvora po tom je zakonu maksimalna.

Smiljanin odvjetnik, nakon izricanja presude, najavio je žalbu na presudu.

- Kako je sud rekao, moglo bi se reći da je jedino moja stranka mogla počiniti ovo kazneno djelo i očito smatra da je jedina stanovala u toj kući tijekom cijelog razdoblja. S druge strane, sud nije dao nikakvo obrazloženje i motiv koji je u cijelosti ostao neutvrđen - rekao je odvjetnik.

U vrijeme suđenja vještak sudske medicine, dr. Josip Škavić, u svojem je nalazu i mišljenju naveo kako je Jasmina udarce zadobila na lijevoj strani glave, da se nije branila te da je preminula najviše deset minuta nakon napada. Majka sestara, Katarina Dominić, prijavila je Jasminin nestanak tek 16. kolovoza 2005., nakon što je u njezinoj sobi pronašla osobne dokumente. Tada je policiji navela da je 23-godišnjakinja nestala u kolovozu 2000. godine u Zagrebu ili Dubrovniku. Smiljana je cijelo vrijeme tvrdila da je Jasmina u inozemstvu, odnosno u Francuskoj, i da joj se povremeno javlja.

Smiljana je u svojoj obrani tvrdila da nije ubila svoju sestru. Dodala je kako joj sestra nedostaje, da su bile u dobrim odnosima i da su si pomagale. "Voljela sam je i uvijek ću je voljeti", rekla je na sudu. U vrijeme ubojstva sa sestrama su u kući živjeli njihov otac Martin i majka Katarina, koja je dolazila iz inozemstva svakih nekoliko mjeseci na par tjedana, te Smiljanina kći u dobi od četiri godine.

Psihijatri koji su vještačili Smiljanu Srnec utvrdili su, među ostalim, da je iznadprosječno inteligentna, da kod nje nema naznaka bilo kakvih psihičkih bolesti te da je u vrijeme počinjenja zločina bila ubrojiva.

Sandra Lacić
Smiljana Srnec je tijekom obrazlaganja presude cijelo vrijeme plakala
Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi