Novosti
MJERE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Poduzetnicima više od 11 milijuna kuna potpora
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Jedna od mjera namijenjena je onima koji su imali dodatna ulaganja, a druga obrtima i malim poduzećima s padom prihoda

Osječko-baranjska županija je za pomoć poduzetnicima pogođenima krizom zbog pandemije koronavirusa osigurala 11,2 milijuna kuna. Župan Ivan Anušić je, predstavljajući u utorak mjere za gospodarstvo, rekao kako su neke od njih i ranije bile u provedbi.



Bez otpuštanja

"Kroz Upravni odjel za turizam, sport i kulturu su mjere pomoći od 1,7 milijuna kuna, a mjere kroz Upravni odjel za gospodarstvo su 11,2 milijuna kuna. Govorimo o mjerama i potporama koje su svake godine sve veće, mislim da treba podsjetiti da smo tako 2017. godine imali potporu od 4,2 milijuna, 2018. godine 6,2 milijuna, 2019. godine 8,6 milijuna i 2020. iznos od 11,2 milijuna kroz naš Odjel za gospodarstvo. Ovo pokazuje koliko pomažemo gospodarstvenicima i poduzetnicima, a oni koji se bave turizmom ove godine imaju potporu od 1,7 milijuna kuna samo za suzbijanje ove krize. Naravno, sve ostale su potpore Županije standardne svake godine, neovisno o situaciji s COVID-19", kazao je župan Anušić.


Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, kazala je da su mjere Vlade RH bile pravovremene i izdašne, pa nije bilo masovnog otpuštanja radnika i zatvaranja poslovnih subjekata. "Prema podatcima HZZ-a, krajem svibnja u Područnom uredu Osijek evidentirana je 17.821 nezaposlena osoba, odnosno 146 osoba (0,8 %) manje nego prethodnog mjeseca. Županija se u cilju pomoći uključila od samog početka pandemije. Provodila je određene aktivnosti pomoći gospodarstvu: moratorij na poduzetničke kredite u kojima Županija subvencionira kamatu, reprogram postojećih kredita, na raspolaganju su bili investicijski krediti s nula posto kamate koje su poduzetnicima koristili, povoljni krediti za održavanje tekuće likvidnosti i ono što je važno napomenuti jest to da je Osječko-baranjska županija indirektno sudjelovala i u mjerama Vlade RH kroz smanjenje županijskih prihoda s obzirom na to da su mjere koje je provodila Vlada utjecale na smanjenje punjenja županijskog proračuna u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna. Nismo na tome stali, promatrali smo što se događa, što poduzetnici traže. Kao direktnu pomoć poduzetnicima Županija je pripremila dva programa. Potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja namijenjene su poduzetnicima koji su imali dodatna ulaganja u svoje poslovanje jer je takvih bilo bez obzira na pandemiju, a mjera za ublažavanje posljedica poslovanja izazvanih koronavirusom namijenjena je mikropoduzetnicima, kao pomoć najosjetljivijoj skupini. Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja upućen je trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama za: nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupnju, izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme, osposobljavanje i marketinške aktivnosti. Intenzitet potpore je do 50 posto opravdanih troškova, najviše do 50.000 kuna, a financijska sredstva su dva milijuna kuna. Javni poziv otvoren je od 1. srpnja do utroška sredstava, najkasnije do 31. listopada", najavila je Ivana Katavić Milardović.


Druga mjera je potpora trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama koji imaju manje od deset zaposlenih. Osnovni uvjet je pad prihoda veći od 20 posto u lipnju 2020. u odnosu prema lipnju 2019. godine.
Pomoć sezoncima

"Intenzitet potpore je do 1000 kuna po zaposleniku, a financijska sredstva iznose 5 milijuna kuna. Javni poziv bit će početkom kolovoza i bit će otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 15. rujna", kazala je Ivana Katavić Milardović.

Dodala je da provode i sve mjere vezane uz kreditiranje poduzetnika. “To su naše mjere s kreditima od nula posto kamate, krediti za obrtna sredstva, stambeni krediti, a također ćemo nastaviti i dalje provoditi jedan veliki projekt koji je sada posebno zanimljiv - projekt poticanja dugotrajno nezaposlenih osoba u kojem ćemo posebice uključiti one osobe koje su trebale otići raditi u sezoni, a to nisu uspjele", istaknula je Ivana Katavić Milardović.


Darko Pejić
POTPORA OPG-ovima SA SMJEŠTAJEM
Potporama su obuhvaćeni i OPG-ovi koji pružaju uslugu smještaja jer, kako je rečeno, oni nisu obuhvaćeni niti jednom mjerom Vlade. S 1,7 milijuna kuna pomoći obuhvaćene su ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela i pića, napitaka iz poljoprivrednih proizvoda iz pretežito vlastite proizvodnje, usluge smještaja i ostale usluge turističke potrošnje. Javni poziv bit će objavljen početkom kolovoza i trajat će do utroška sredstava il najkasnije do 15. rujna. Bit će doneseni i pravilnici o visinu potpore ovisno o objektu ili smještajnom kapacitetu. Najvažniji kriterij bit će da je podnositelj ima pad prihoda veći u lipnju 2020. u odnosu lipanj 2019.
Najčitanije iz rubrike