Mozaik
FRANCK REGIONALNO BARISTIČKO NATJECANJE

Vinkovčanin Dragan Hraško u finalu
Objavljeno 1. srpnja, 2020.

Deset je natjecatelja na kvalifikacijskom natjecanju za najboljeg barista u organizaciji Francka, održanom u zagrebačkom caffe baru Club Roko, imalo priliku pokazati svoje vještine i umijeće u pripremi vrhunskog espressa i ostalih napitaka od kave.


Prvo mjesto osvojio je Marko Podbrežićki iz Zagreba (Mala Kavana), koji je pokazao visoku razinu znanja i kreativnosti te se tako plasirao u finale Franck Barista Contest koje će se održati na jesen, također u Zagrebu.


„Kava me oduvijek fascinirala, a majstorska priprema kave daje puni značaj njezinom originalnom okusu i mirisu. Svaki espresso, ili bilo koji drugi napitak od kave, nastojim dovesti do savršenstva i tako gostima ponuditi pravi doživljaj kompleksnosti i bogatstva okusa koje pruža. To su vjerojatno prepoznali i suci na ovom natjecanju koji su mi omogućili pobjedu i plasiranje u veliko finale kojem se iznimno veselim“, istaknuo je Marko Podbrežićki.


Zavidno znanje u majstorskoj pripremi kave pokazao je i Slavonac Dragan Hraško, koji radi kao barist u Gymnasium Caffe&Lounge baru u Vinkovcima, a suce natjecanja osvojio je svojim umijećem i originalnošću te tako osigurao prolazak u veliko finale.


Osim Marka i Dragana, u finale su se kvalificirali i Mihael Fintić (caffe bar Verdi), i Jelena Dukić (caffe bar Palermo, Lučko) iz Zagreba. Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg barista u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe.


U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA) testirala se vještina i umijeće natjecatelja u pripremi po jednog espressa i cappuccina u roku od osam minuta. Ocjenjivao se okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, kao i čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.


Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja. Organizacijom natjecanja ove vrste ujedno jača svoje HoReCa poslovanje u regiji te konobarima iz cijele regije omogućava stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.J.Kn.
Veliko finale
Prvo kvalifikacijsko natjecanje ove sezone održano je u Šibeniku, a nakon Zagreba, kvalifikacije slijede i u Lovranu, 16. srpnja. Veliko finale planirano je za 1. listopada, uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu, gdje će se finalisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne Makedonije boriti za titulu najboljeg regionalnog barista.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike