Osijek
NEDOSTATAK PROMETNE, ALI I OPĆE KULTURE

Isti vozač u Stepinčevoj prisvaja dva parkirališta
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Iz Stepinčeve ulice dolazi nam zaista nevjerojatan primjer nepropisnog parkiranja, gdje je vozač, ili vozačica Audija, kao što se vidi na priloženoj fotografiji, parkirao točno preko crte koja razdvaja parkirališni prostor, čime si je prisvojio dva parkirna mjesta. Taj potpuni izostanak vozačke, a rekli bismo i opće kulture, možda ne bi bio toliko problematičan, da se to, kako su nam rekli stanari dijela Stepinčeve od Europske avenije do pješačkog mosta, koji su nam i ustupili ovu fotografiju, ne događa učestalo, uvijek od strane iste osobe.

Kontaktirali su stoga komunalnu službu Grada Osijeka, gdje su im rekli da to nije u njihovoj domeni, pa smo poslali upit PU osječko-baranjskoj, čije se mišljenje ne podudara s mišljenjem osječkih komunalaca, ali zato otklanja sve nedoumice.

"Uvidom u fotografiju koju ste nam dostavili utvrdili smo da se radi o primjeru nepropisnog parkiranja na parkirališnom prostoru koji je u sustavu naplate parkiranja. Parkirališni prostor, odnosno mjesta za parkiranje kao takva moraju biti propisno označena horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom.

Kada je vozilo parkirano na način kao iz primjera dostavljene fotografije te zauzme dva propisno označena parkirališna mjesta, ono onemogućava pristup drugom vozilu radi parkiranja, pa tako vozač čini prekršaj iz članaka 83. stavak 1. točke 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji glasi da vozač ne smije parkirati vozilo na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu. Za ovaj prekršaj nepropisnog parkiranja propisana je novčana kazna od 300,00 kuna.

Za predmetni prekršaj policija može naložiti premještanje nepropisno parkiranog vozila radnim vozilom, tzv. paukom, ako lokalna uprava raspolaže s takvim vozilom. Kako se radi o prometu u mirovanju za postupanje, osim policije, nadležno je i prometno redarstvo Grada Osijeka", stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

Inače, kako su nam rekli iz PU-a, policijski službenici na području grada Osijeka kontinuirano sankcioniraju nepropisno parkirana vozila na ovakav način te su tijekom 2019. godine sankcionirana 33 vozila, a u prvih šest mjeseci 2020. godine devet vozila.
I. Alilović
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike