Regija
PROJEKT VRIJEDAN PRIBLIŽNO 140 MILIJUNA

Zeleno svjetlo za aglomeraciju Sušine - Đurđenovac, radovi kreću početkom 2021. godine
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
ĐURĐENOVAC

Općina Đurđenovac, nakon višegodišnjih projektnih aktivnosti i povremenih zastoja, ima razloga za veselje.

Vlada RH donijela je zaključak kojim podržava daljnju pripremu i realizaciju nekoliko vodno-komunalnih projekata, a među njima i projekt Aglomeracije Sušine - Đurđenovac za sufinanciranje iz sredstava fondova EU-a. Potvrđeno je da ova velika aglomeracija ima pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju. U izradu studijske, tehničke i projektne dokumentacije uloženo je oko 4,5 milijuna kuna sredstava iz Europske unije, a procijenjena vrijednost gradnje aglomeracije je oko 140 milijuna kuna.

Općinski načelnik Hrvoje Topalović ističe da se radi o najvećem projektu u povijesti Općine Đurđenovac te da se podrškom Vlade zaokružuju višegodišnji napor da se riješi problem sustava odvodnje.

- Sigurno je da ovaj projekt ima svijetlu budućnost, i da ga više ništa ne može zaustaviti. Ono što je bitno jest to da je borba oko pripreme ovog projekta, od izrade koncepcijskog rješenja, idejnog i glavnog projekta, rješavanja imovinsko-pravih odnosa te ishođenja građevinskih dozvola trajala gotovo desetak godina, a što je uobičajeno za ovako velik projekt. Izuzetno smo sretni, ponosni i zahvalni. Zahvaljujemo Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću što su prepoznali važnost ovog projekta, naš trud i rad te sigurnu budućnost projekta – kazao je načelnik Topalović.

Aplikacijski paket od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike pregledan je, i potrebno je još dobiti Completion Note od Jaspersa, a nakon toga očekuje se i potpisivanje Ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava te slijedi postupak javne nabave.

- S obzirom na proceduru, zakonske okvire i rokove javne nabave, početak gradnje aglomeracije očekujem početkom sljedeće godine - istaknuo je Topalović. Naglasio je da je općina Đurđenovac, jedna od najvećih u Hrvatskoj, koja će realizacijom projekta aglomeracije riješiti kompletnu komunalnu infrastrukturu.

Općina Đurđenovac može se pohvaliti da svih 14 naselja ima vodovodnu i plinsku mrežu te vlastito vodocrpilište.

- Nakon vode i plina, riješit ćemo i odvodnju u našim naseljima. Rijetkost je da općine uspiju riješiti glavne komunalne infrastrukturne projekte. Uglavnom to rješavaju gradovi, no nama je to pošlo za rukom. Projekt aglomeracije predstavlja krunu političkog djelovanja, i ovo je potvrda našeg dobrog rada – zaključio je načelnik Topalović.

Cijeli projekt gradnje aglomeracije trajat će do 2023. godine. S. Fridl
U izradu studijske, tehničke i projektne dokumentacije uloženo je oko 4,5 milijuna kuna iz EU fondova
Najčitanije iz rubrike