Novosti
OD PONOĆI U ĐAKOVU POSEBNE MJERE PROTIV KORONAVIRUSA

Epidemiolog Dijanić: Četvero novozaraženih dobar je rezultat, no sigurno će biti oscilacija
Objavljeno 30. lipnja, 2020.

ĐAKOVO – Od ponoći su na području grada Đakova posebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa kojim su i prema najnovijim podacima, nastavljene su dobre vijesti od jučer, novozarežene 4 osobe. Prvi je dan mjere bez javnih okupljanja, no svadbe se mogu održavati – uz broj sudionika do 200, te predaju popisa svih gostiju 48 sati prije svadbenog slavlja. Od danas je rad kafića ograničen do 24sata, a na Gradskim bazenima može biti do 300 kupača. U oba slučaja vrijede i od prije zadane mjere. U trgovačke centre i javne objekte mora se s maskom i rukavicama, uz korištenje dezinficijenasa, dez-barijere, provjeru temperature, uz reducirani broj osoba, a kako bi se kontrolirao njihov ulaz i izlaz. Da su građani ozbiljno shvatili mjere govori i današnja slika s ulica gdje je primjetan daleko veći broj njih s maskama nego do sada. Pred bankama i drugim institucijama poštivao se razmak.

- Broj od četvero novozaraženih dokaz je da smo na pravom putu i nadam se da će sve biti dobro, komentirao je prvi dan života pod korona-mjerama u Đakovu gradonačelnik Marin Mandarić.

Gradilišta po gradu aktivna su, živahna i dalje; Mandarić je tijekom prije podneva obišao radove u Vrazovoj, Teslinoj, Ulici biskupa Mandića, a gdje se rade nogostupi i drugo.

– Mjere, što su na snazi od ponoći, usuglašene su na gradskom i županijskom stožeru civilne zaštite. Naši povjerenici u svih 15 mjesnih odbora na području grada Đakova dobili su potrebne obrasce za prijavu eventualnih kršenja mjera, a dalje će po tom pitanju postupati nadležni inspektori, kaže načelnik Stožera CZ Grada Đakova Antun Galić. Dodaje kako Stožer tijekom cijelog prvog dana primjene posebnih mjera za grad Đakovo zaprima pozive građana i pravnih osoba.

- Zovu građani u vezi mjera, raspituju se i trgovački lanci. Najviše je upita o izlasku iz samoizolacije, kako se vratiti u tvrtku koja je eventualno žarište zaraze i slično. Sve takve upite prosljeđujemo u Zavod za javno zdravstvo, dodaje Galić.

Đakovački epidemiolog dr. Tomislav Dijanić kaže kako je jučerašnjih 7, a današnjih četvero novozaraženih prekratak trend da bi se nešto moglo prognozirati sa sigurnošću.

– To je dobar rezultat, no sigurno će biti oscilacija i dalje, nadamo se – ne nekih velikih, kaže dr. Dijanić koji i za sutra najavljuje planirana testiranja.

– Neki ljudi javljaju se samoinicijativo, neki ne, dodaje ovaj epidemiolog. Na upit koliko je od ukupnog broja samoizoliranih u OBŽ, a najnovija brojka je 1.575, Đakovčana, dr. Dijanić kaže da je to minimalno dvije trećine.

Načelnik gradskog Stožera Galić pozvao je građane da maske i rukavice mogu dobiti u Stožeru kojem je Županija jučer dopremila, procjenjuje, zaštitne opreme u vrijednosti od oko 5.000 eura.

U Đakovu je s današnjim danom 124 zaraženih koronavirusom od čega se, kažu u gradskom Stožeru, polovina odnosi na sestre sv. Križa – njih nešto više od 60.S.Župan

Možda ste propustili...

UOČI KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA ORAHOVICE

HSS će podržati predsjednika Vijeća ako bude iz redova HDZ-a

NA BLAGDAN ZAŠTITNIKA, SV. LOVRE

U Požegi otvorena nova zgrada sjedišta Caritasa

VEĆINA NOVOOBOLJELIH U KOLOVOZU

Mladi nakon povratka s mora su najrizičniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

2

STOŽER: NA KORONAVIRUS 14 NOVOPOZITIVNIH OSOBA

Preminula 81-godišnjakinja iz Đakova

3

INTERVJU: BORIS MILOŠEVIĆ POTPREDSJEDNIK VLADE RH

Očekujem da odnosi Hrvatske i Srbije budu u što većoj mjeri dobrosusjedski