Kultura
OTVORENO 20. OSJEČKO LJETO KULTURE

Nakon deset godina osječka je publika velikim pljeskom dočekala Šerbedžiju
Objavljeno 30. lipnja, 2020.

Svečanom premijernom projekcijom dokumentarnog filma 20 godina Osječkog ljeta kulture u režiji Borisa Šepera te koncertom velikog Rade Šerbedžije na glavnoj festivalskoj pozornici na Trgu Vatroslava Lisinskog otvoreno je jubilarno, 20. izdanje najveće i najatraktivnije kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Grad na Dravi tako se još jednom pretvorio u veliku pozornicu kulture, što će ostati do srijede, 8. lipnja, kada će na istoj lokaciji ovogodišnji OLJK biti zatvoren vokalno-instrumentalnim koncertom Ansambla LADO, pod umjetničkim vodstvom Krunoslava Šokca.


Dokumentarni film 20 godina Osječkog ljeta kulture osječkog autora Borisa Šepera svojevrsni je presjek dosadašnjih događanja u sklopu OLJK-a, u kojemu su, u nešto više od 20 minuta, njegovi brojni protagonisti - umjetnici koji su svojim nezaboravnim izvedbama oplemenili OLJK tijekom protekla dva desetljeća - naglasili važnost kulture i ove manifestacije za Osijek, Slavoniju, ali i cijelu Hrvatsku.


Nakon filma, u pratnji svoga dugogodišnjega pratećega benda Zapadni kolodvor, na veliku pozornicu popeo se Rade Šerbedžija, kojega je osječka publika dočekala velikim pljeskom. Istaknuti hrvatski glumac s domaćom, regionalnom i međunarodnom glazbenom, kazališnom i filmskom karijerom, u Osijeku je posljednji put nastupio prije deset godina, tako da mjesta u gledalištu - ukupan broj gledatelja bio je znatno reduciran - nije bilo dovoljno za sve one koji su ga htjeli vidjeti i čuti, pa su mnogi od njih sve pratili "sa strane".


- Drago mi je da sam opet tu kod vas poslije deset godina. Znate što, ljudi moji... tih deset godina prođe tako brzo, kao da je jučer bilo, zar ne?! Također mi je drago da sam dio Osječkog ljeta kulture, koje je već 20 godina kod vas tako uspješno, lijepo i bogato. Morate to čuvati. Moramo ulagati u kulturu, jer ona je jedina koja će nas spasiti, vjerujte mi - poručio je s pozornice 73-godišnji Šerbeždija.


U gotovo dvosatnom koncertu, koji je Šerbedžija otvorio s Imam pjesmu za tebe, podjednako su uživali i mladi i oni nešto stariji, poštujući pritom propisane epidemiološke mjere. Uz čašu bijelog vina i izvrsnu svirku Zapadnog kolodvora u sastavu: Antun Stašić (violina), Mario Igrec (gitara), Marjan Krajna (harmonika), Dario Hleb (električni bas) i Ranko Purić Campi (bugarija), kojima se tijekom koncerta nekoliko puta pridružio i ponajbolji hrvatski tamburaš Krunoslav Dražić, iskusni je Šerbedžija, tko zna koji put, pokazao koliki osjećaj za gledalište ima te je bez problema ostvario kontakt s osječkom publikom, među koju se više puta spustio s pozornice. Iako mu se repertoar bazirao na pjesmama u kojima se osjeti duh Slavonije, kao što su Panonske trešnje, čiji je tekst napisao osječki pjesnik Duško Maričić ili Vinkovci (grad u kojem je odrastao), ni u ponedjeljak nisu izostale vječne Barbara, Meni se dušo od tebe ne rastaje, jedan od najvećih hitova njegova prijatelja Miše Kovača Ostala si uvijek ista, a premijerno je izveo novu pjesmu nazvanu Eto pjesma, koju je za njega napisao Husein Hasanefendić Hus iz Parnog valjka. Na oduševljenje svih prisutnih, za sam je kraj koncerta ostavio neizostavnu Ne daj se, Ines, nakon čije se izuzetno emotivne i dojmljive interpretacije publika digla na noge i nagradila ga snažnim i dugotrajnim pljeskom, a potom se u iznenađujuće prohladnoj ljetnoj noći uputila svojim kućama.

Današnji program OLJK-a donosi književnu tribinu Knjigom u pleksus u produkciji Matice hrvatske Osijek, koja će se u 18 sati održati u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i na kojoj će Tatjana Ileš i Nebojša Lujanović ugostiti Tomicu Šćavinu i Đurđicu Čilić. U suradnji Gradskih galerija Osijek i Teatra Exit, u Barutani će s početkom u 19.30 biti izvedena drama Buđenje Brada Bircha, a u 21 sat na Trgu Vatroslava Lisinskog slijedi praizvedba predstave za djecu Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho Damira Mađarića prema motivima romana Miguela de Cervantesa, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i koprivničkog Kazališta Oberon.
Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas