Novosti
UPUTE O IZBORIMA U UVJETIMA EPIDEMIJE

Osobe u samoizolaciji glasat će pred vratima, s kućnog praga
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Glasači koji su u samoizolaciji moraju se javiti izbornim povjerenstvima do četvrtka

Iz Državnog izbornog povjerenstva u utorak su objavili upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja. Zbog epidemije koronavirusa ove će godine glasovanje izgledati nešto drukčije nego inače.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa na konferenciji za novinare rekao je kako su na sjednici DIP-a donesene dvije tehničke upute. "Jedna je tehnička uputa koja se tiče provedbe izbora na redovitim biračkim mjestima, odnosno na gotovo 7000 mjesta u Republici Hrvatskoj, a druga tehnička uputa odnosi se na provođenje izbora u domovima za starije, jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi", rekao je Sessa.

Metar i pol razmaka
Sessa je rekao da se cijela uputa DIP-a odnosi na slogan #budimoodgovorni i da se sve što su propisali odnosi na uređenje biračkog mjesta, organizaciju izbora na biračkom mjestu, ponašanje birača, ponašanje članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasovanje onima koji ne mogu doći na biračko mjesto, uključujući i osobe koje će biti o samoizolaciji.

Upute nisu preporuke i trebali bi ih se svi držati. Sessa je naglasio i zamolio sve osobe koje su u samoizolaciji da se jave izbornim povjerenstvima u svojim gradovima i općinama do četvrtka, 2. srpnja, kako bi se te informacije mogle na vrijeme proslijediti biračkim odborima te kako bi oni mogli napraviti plan svoga rada za nedjelju i da bi se što većem broju takvih građana omogućilo ustavno ostvarivanje njihovih prava.

Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a, naglasila je da će se epidemiološke mjere primjenjivati u vrijeme glasanja na samom biračkom mjestu. Što se tiče samog uređenja biračkog mjesta, prije samog početka glasanja gradska i općinska izborna povjerenstva dužna su voditi brigu da su sva biračka mjesta oprana redovitim sredstvom pranja s mogućnosti da su to ona dezinficirajućih svojstava. Svi članovi biračkih odbora morat će nositi zaštitne maske, preporuka je da imaju i rukavice, a ako imaju oštećenja na koži ruku, rukavice su obvezne.

Preporučuje se biračima da prije dolaska izmjere temperaturu, a ako je iznad 37,2 stupnja, trebaju se javiti liječniku i ne smiju pristupiti biralištu. "Predsjednik biračkog odbora ovlašten je udaljiti onog birača koji se ne pridržava propisanih mjera", rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

"Rukavice su obvezne za člana biračkog odbora koji identificira birače prilikom dolaska na biračko mjesto. Predsjednici biračkih odbora osigurat će na samom otvaranju biračkog mjesta da na ulazu bude dezinficijens i također će odrediti člana biračkog odbora koji će nanositi dezinficijens biraču ili nadgledati je li to birač doista i učinio. Što se tiče glasačkih kutija i paravana, oni moraju biti na razmaku od 1,5 metara. Ako postoji više birača na biračkom mjestu, ti birači moraju biti na udaljenosti od 1,5 metara, a i glasačka kutija od članova biračkog odbora mora biti na najmanje 1,5 metara dok birač ubacuje glasački listić u nju", navela je Vesna Fabijančić-Križanić.

Što se tiče glasanja izvan samog biračkog mjesta, osim uobičajenih situacija u kojima birači ne mogu doći na biračko mjesto, u slučaju invaliditeta ili bolesti, sada su tu i birači koji su u samoizolaciji, kojima članovi biračkog odbora dolaze na njihovu adresu stanovanja. Fabijančić-Križanić naglasila je da birači koji su u samoizolaciji najmanje tri dana prije izbora trebaju najaviti da su u samoizolaciji kako bi se birački odbori mogli organizirati.

"One epidemiološke mjere koje članovi biračkog odbora moraju primjenjivati za osobe koje su bolesne ili imaju invaliditet omogućit će da se glasanje takvih birača odvija pred vratima stana. Preporuka je da takvi birači imaju maske, a članovi biračkih odbora tada će imati maske i rukavice te dezinficijens. Dezinficirat će ruke birača prije i nskon glasanja, kao i svoje rukavice na rukama", poručila je.

Nazuvci i distanca
Naglasila je kako će se vjerojatno dogoditi da pojedini takvi birači iz raznih razloga neće moći izići ispred svog stana, a onda će član biračkog odbora imati nazuvke na cipelama, koje će obuti pri ulasku u stan takvog birača. "One osobe koje su u samoizolaciji isto će glasati pred vratima stana. Morat će obvezno imati maske na licu", kazala je Fabijančić-Križanić.

Državno izborno povjerenstvo donijelo je i mjere koje bi se trebale provoditi na biračkim mjestima u ustanovama socijalne skrbi, misleći pri tome ponajviše na domove za stare i nemoćne. Mjere na takvim mjestima su rigoroznije i primjenjivat će se bez iznimke jer je najstarija populacija u najvećoj opasnosti. Sve mjere mogu se pročitati na mrežnoj stranici DIP-a.

Vuk Tešija
Vlastita olovka
Glasači se trebaju pridržavati preporuka DIP-a i odgovorno bi bilo da na biralištima imaju maske i rukavice. Trebaju držati propisani razmak i sjetiti se kako time štite i sebe ali i druge, jer će u nedjelju najugrožaniji biti članovi izbornog povjerenstva, koji će doći u kontakt sa najvećim brojem ljudi. Bilo bi dobro da svaki glasač ponese sa sobom svoju kemijsku olovku, kako bi što manji broj ljudi dijelio jednu olovku, te da nakon obavljenog glasanja što prije napusti biračko mjesto.