Novosti
EPIDEMIOLOZI O OSOBINAMA KORONAVIRUSA

Virus će biti dio našeg života, ali dokaza da više nije patogen - još nema
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Činjenica da u valu COVID-19 koji je krenuo prije desetak dana još nema teže oboljelih i preminulih pacijenata pokrenula je niz rasprava o tome je li virus SARS CoV 2 oslabio.


No osječki epidemiolozi i mikrobiolozi tvrde kako nemamo nijedan dokaz za to da je virus oslabio ili da više nije patogen. "To su uistinu opasne priče sve dok nemamo dokaz iz laboratorija da se virus izmijenio. Naime, mi koji radimo na terenu znamo da oni koji su bolesni i dalje imaju iste simptome i smetnje kao i pacijenti u travnju. Činjenicu da trenutačno nemamo nikoga na respiratoru možemo zahvaliti samo tome što još uvijek čuvamo najugroženije skupine, kao što su stari i bolesni. Tvrditi da se virus promijenio a da nemamo znanstvene dokaze su pseudopriče", rezolutan je prof. dr. sc. Karlo Kožul, šef epidemiološke službe ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.


Prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije u KBC-u Osijek, također kaže da se nitko ozbiljan sada ne usudi davati procjene o oslobljenom virusu a da za to nema dokaze. "Najvjerojatniji scenarij s koronavirusom je da će on izgubiti svoju patogenost i postati dio našeg života, kao i gripa. No za sada još ne možemo tvrditi da se on promijenio jer imamo premali broj oboljelih u novom valu da bismo bilo što zaključivali. Inače, svi virusi se mijenjaju u svojim multiplikacijama i obično slabe. To je ono što bismo mi željeli, ali za sada nitko ne može tvrditi da se to dogodilo. Razlog zbog kojega je ovaj drugi val za sada bez osoba na respiratoru i smrtnih slučajeva treba tražiti i u otpornosti našeg organizma. Naime, naš je imunitet ljeti uvijek jači. Ljeti smo znatno više na zraku, puno je jači utjecaj vitamina D, imamo bolju prehranu te je mnogo učinaka zbog kojih smo ljeti rezistentniji. Također treba biti svjestan da među oboljelima nemamo bolesne i stare. Kada je u pitanju COVID-19, trebalo bi ponajprije slušati epidemiologe, infektologe i mikrobiologe. Meni smeta što danas svatko ima mišljenje o virusu i sada su svi stručnjaci. U ovoj poplavi mudroslovlja, gdje svaki znanstveni, a sve češće i samozvani autoritet smatra da je autoritet za svako područje, pa se time samoinaugurira na poziciju pseudostručnjaka gdje mnogi pokazuju manjak samokritičnosti, a time i objektivnosti - jedini stručni i utemeljeni komentari dolaze iz smjera stožera. Otkad je COVID-19 s nama, imamo cunami pseudostručnjaka koji se otimaju za medijski prostor, a razumiju se u to kao žaba u potkivanje konja. Apeliram na sve koji ovo čitaju da zadrže zdrav kritički razum i slušaju upute i preporuke stožera", upozorava prof. Drenjančević.
Poznati hrvatskih imunolog, dr. Zlatko Trobonjača, redoviti profesor na katedrama fiziologije, patofiziologije i imunologije Medicinskog fakulteta u Rijeci, također je objavio razmišljanje na svom Facebook profilu i kaže da ne treba širiti paniku, ali i da idućih tjedana očekuje teže kliničke oblike COVID-19, zbog čega je i dalje važno poštovati epidemiološke mjere. N.Z.Eberhard
SVE JE ISTO
"Slabljenje virusa moglo bi se manifestirati bolešću s blažim simptomima i povoljnijim ishodima, što znači s manje ostataka bolesti i s manjom smrtnošću. To se doista može dogoditi ako bi se virus bolje prilagodio biologiji čovjeka i biologiji stanica u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno djelovanje, ne izaziva smrt stanica i razvija mehanizme izbjegavanja ili subverzije djelovanja imunosnog sustava. To bi također značilo da bi infekcija mogla proći s manjim oštećenjima i bez smrti domaćina. No ovom dinamikom mutacija SARS-CoV-2 virusu trebalo bi vjerojatno više desetaka ili stotina godina (ako ne i više) kruženja među jedinkama za evolucijsku prilagodbu biologiji čovjeka i nemoguće je očekivati da se to dogodi u nekoliko mjeseci. Zato SARS-CoV-2 virus nije ‘oslabio‘. Virus je isti, i mi smo isti, pa je i COVID-19 bolest ista kakva je bila prije nekoliko mjeseci", objašnjava dr. Trobonjača.
Možda ste propustili...