Regija
KREĆU RADOVI NA ODRŽAVANJU KANALSKE MREŽE U OPĆINI VRBANJA

Vlasnicima njiva dostavljen plan košnje, obvezni pojas za održavanje je tri metra
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
VRBANJA - Tvrtka Sokol iz Vinkovaca, koju su angažirale Hrvatske vode, izvijestila je zemljoposjednike u općini Vrbanja o početku izvođenja radova na održavanju detaljne kanalske mreže. Dostavili su i pregledne karte s označenim kanalima, koje su objavljene na web-stranici Općine, kako bi imali uvid u lokacije i vrijeme izvođenja radova.U Hrvatskim vodama žele spriječiti situaciju kakva se dogodila lani, kada su radovi na uređenju kanalske mreže, krajem kolovoza, uznemirili duhove i izazvali pravu buru nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača u Vrbanji, o čemu je Glas Slavonije pisao. Tvrdili su da se dotadašnjih godina taj posao obavljao u dogovoru s vlasnicima njiva kako bi se izbjegle štete, a lani su zaobiđeni. Prozivali su izvođača radova da im je bagerom devastirao njive. "Kulture koje ovih dana čekaju početak jesenske žetve jednostavno se uništavaju, sijeku i gaze, malčiraju i tarupiraju zbog čišćenja odvodnih kanala", žalili su nam se revoltirani Vrbanjci.

U Hrvatskim vodama tada su objasnili da su Zakonom o vodama definirane zabrane i ograničenja prava vlasnika i posjednika zemljišta te posebne mjere radi održavanja vodnog režima. Budući da je riječ o velikom slijevnom području te radovima koje je potrebno izvesti u relativno kratkom vremenu, izvođač izrađuje dinamički plan košnje, a u Hrvatskim su vodama napomenuli kako se vodi računa o tome da se termini košnje u općinama rotiraju u odnosu prema prethodnoj godini. S obzirom na tehnologiju izvođenja radova, nemoguće ih je izvesti na način da se preskaču pojedine table, a potom da se, nakon skidanja uroda, mehanizacija vraća.

Prema objavljenom dinamičkom planu tvrtke Sokol, radovi kreću početkom srpnja, a rok izvođenja je dva mjeseca, ako vremenski uvjeti budu povoljni. Kako bi se predviđeni radovi mogli izvoditi sukladno s planom, zamolili su poljoprivrednike za suradnju i razumijevanje kada je u pitanju pojas potreban za održavanje kanalske mreže.

Podsjećaju na zakonsku odredbu koja ga definira: "Člankom 139. Zakona o vodama propisano je sljedeće: Uz građevine detaljne melioracijske odvodnje i građevine za navodnjavanje uspostavlja se pojas u širini od tri (3) metra od vanjskoga ruba te građevine koji služi održavanju građevine (pojas za održavanje). U pojasu za održavanje poljoprivredna proizvodnja se obavlja na rizik vlasnika, odnosno zakonitoga posjednika zemljišta", stoji u odredbi.
M.Lešić Omerović
U zakonom utvrđenom pojasu za održavanje kanala poljoprivredna se proizvodnja obavlja na rizik vlasnika
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike