Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

U obnovu 35 javnih zgrada uloženo je 116,8 milijuna kuna
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
58 posto investicije financirao je EU, 25 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a 17 posto OBŽ

Župan Ivan Anušić i pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a Nataša Tramišak održali su završnu konferenciju u povodu okončanja projekta Energetske obnove 35 zgrada javne namjene u Osječko-baranjskoj županiji. Riječ je o investiciji vrijednoj 116.826.666 kuna koju je s 58 posto iznosa financirala Europska unija, s 25 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a te sa 17 posto OBŽ.

“Predstavljam završetak obnove 35 zgrada javne namjene. Tu ćemo morati spomenuti i zgrade koje su završene u 2019. godini. Njih je bilo ukupno devetnaest. Tako da možemo reći da je završen jedan ciklus energetske obnove od ukupno 54 javne zgrada, što osnovnih i srednjih škola, što domova za starije i nemoćne, što zdravstvenih ustanova. Ukupna vrijednost svih tih projekata je 178 milijuna i 934 tisuće kuna, 60 posto financirano je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz različitih javnih poziva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ovdje je potpomoglo sufinanciranje Osječko-baranjskoj županiji iznosom od 46,5 milijuna kuna”, rekla je pročelnica Tramišak.

Župan Anušić istaknuo je kako će sve zgrade čiji je Županija osnivač biti energetski obnovljene.

“Zadatak koji je imao naš upravni odjel za EU fondove i investicije tako je obavio posao da smo županija koja je povukla najviše sredstava za energetsku obnovu te smo prošle godine dobili i zelenu povelju kao županija koja je najviše uložila u energetsku obnovu i odradila najviše projekata. Ključno je naglasiti da će sve zgrade koje su objekti čiji je osnivač Osječko-baranjska županija biti ili jesu energetski obnovljene na način da će se moći u njima kvalitetnije funkcionirati, raditi i djelovati. Očekuje se vrlo velika ušteda na energentima. I kada govorimo o grijanju i hlađenju, a samim time, naravno, velike uštede kada je u pitanju i proračunu Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije. Hvala još jednom svima koji su sudjelovali u ovome projektu, koji su radili, koji su ga sufinancirali te koji će i dalje raditi i kreirati nove projekte na području Osječko-branjske županije i činiti našu županiju županijom predvodnikom u povlačenju sredstava Europske unije”, rekao je Anušić.

Konferenciji je nazočio i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, koji je za projekte energetske obnove Osječko-baranjske županije imao samo riječi hvale.

“Zadovoljstvo je danas biti ovdje. Upravo prošlog tjedna Osječko-baranjska županija prošla je pet milijardi kuna ugovorenosti europskih fondova, a od toga gotovo 180 milijuna kuna otišlo je na energetsku obnovu škola, bolnica i javnih ustanova u županiji. Zadovoljstvo mi je i da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poduprlo sve ove projekte. Što sredstvima Europske unije, što nacionalnom komponentom kroz fond za sufinanciranje europskih projekata. Ovo je jako lijep primjer na koji način europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, učenicima osiguravaju bolje uvjete u školama, zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima bolju zdravstvenu skrb. U budućem razdoblju bit će još više sredstava za energetsku obnovu s obzirom na to da će trećina višegodišnjeg financijskog okvira od 11,5 milijardi eura ići za takozvani prioritet zelene Europe, odnosno zelene Hrvatske, koji obuhvaća zaštitu okoliša i klimatske promjene unutar kojega će i energetska učinkovitost naći svoje mjesto”, rekao je pak ministar Pavić.

Ivana Solar
BOLJI UVJETI U OBNOVLJENIM ZGRADAMA
Konferencija je održana ispred I. gimnazije, jedne od javnih zgrada koje su energetski obnovljene u sklopu spomenutih projekata Osječko-baranjske županije

“Prva gimnazija ima 25 razrednih odjela i 583 učenika koji će nakon energetske obnove sigurno bitno osjetiti rast kvalitete kada su u pitanju uvjeti rada. Obnovom smo izuzetno zadovoljni i u energetskom i u estetskom smislu”, rekao je ravnatelj škole, Dražen Đapić.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike