Osijek
ZLOUPORABA DROGA SVE VIŠE ZABRINJAVA

Više vozača pod utjecajem kanabisa negoli alkohola
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 59 kaznenih djela zloporabe droge, dok je u istom razdoblju lani njih bilo 22

Kolika je izloženost mladih opojnim sredstvima, odnosno drogama, moglo se čuti prilikom nedavnog obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Naime, broj kaznenih djela zlouporabe droge u odnosu na prošlu godinu više je nego udvostručen i, prema riječima policijske službenice za nadzor, planiranje i prevenciju u Odjelu prevencije PU osječko-baranjske Eleonore Matić, u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 59 kaznenih djela, a prošle godine 22.

Psihotične reakcije
Ono što je posebice zabrinjavajuće jest razvijanje ovisnosti na supstitucijsku terapiju. Trenutačno je, kako je izvijestila voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti dr. med. Marija Kribl, problem je konzumacija sintetskih kanabinoida, što uglavnom konzumiraju mlade osobe.

- To su praktički djeca koja pričaju priče da je riječ o biljci i da je prirodna. Medicinski kanabis koji se upotrebljava ima nisku koncentraciju THC-a, za razliku od onoga koji je dostupan na ilegalnom tržištu. On mijenja stanje svijesti i lako dovodi do psihotične reakcije koja može biti i trajna – upozorava dr. Kribl, i naglašava veliki problem sve većeg broja mladih koji su pod utjecajem kanabisa, ili neke druge psihoaktivne tvari. Znakovito je, kaže, da je alkohol, odnosno vožnja pod utjecajem alkohola, manji problem od ove nove pošasti koju, slaže se, treba što brže zaustaviti. Naime, brojni vozači, i to mlađi, bivaju zatečeni u vožnji pod utjecajem psihoaktivnih tvari, a problem je u tome što je dostupna putem društvenih mreža, a mladi se snalaze na sve načine kako bi do nje došli.

Ovisnici sve mlađi
Ono što svakako zabrinjava jest činjenica da je dobna granica konzumenata droge sve niža. Konkretno, u 2019. godini policija je evidentirala najviše počinitelja kaznenoga djela konzumacije droge u dobi od 18 do 21 godinu te od 21 do 25 godina starosti. U ovoj godini, uz osobe od 29 do 39 te od 39 do 49 godina, pojavili su se i 14-godišnjaci. Evidentirano je i sedam maloljetnika u dobi od 16 godina.

Kako bi se utjecalo na što veći broj maloljetnika, odnosno mladih osoba koje konzumiraju drogu, potrebna je sinergija više ustanova. Tako se prevencijom godinama bavi i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, i to na način da promiču pozitivne životne vrijednosti, solidarnost i humanost kroz rad mladih volontera. Tu je i Udruga „Ne-ovisnost”, čiji predsjednik Tomislav Mišetić upravo naglašava važnost smanjenja štete nastale kao posljedica ovisnosti. Stoga svi sudionici u prevenciji sudjeluju u aktivnostima u osnovnim školama gdje učenicima prezentiraju sve štetnosti konzumacije droge. Odnedavno to mogu učiniti i kroz letke koje je dao izraditi županijski Savjet mladih, fokusirajući se na osvježivače, skupinu kanabinoida, nažalost, primamljivu mlađoj populaciji.

Marija Mihelić
ZELENO ČUDOVIŠTE, CRNI DIJAMANT...
Black diamond, Green monster, Joker, VooDoo..., sve su to nazivi za tzv. osvježivače zraka, sintetske droge koja je sve raširenija u mlađoj populaciji i, nažalost, dostupna je. Podsjetimo, u Osijeku su zabilježeni brojni slučajevi gubitka stanja svijesti prilikom konzumacije ovih „osvježivača zraka” koji se prodaju u tzv. smart shopovima, ali i putem interneta. “Osvježivači” sadržavaju sintetske kanabinoide i izazivaju halucinacije, vrtoglavice, poremećaj živčanog sustava, a u najgorim slučajevima i smrt.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike