Osijek
UNAPREĐENJE VODOVODNE INFRASTRUKTURE

Jukić: Osječani će ubuduće piti vodu isključivo iz bunara
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Kao dio projekta dogradnje pogona za proizvodnju pitke vode tvrtke Vodovod Osijek d.o.o., u ponedjeljak je u probni rad pušteno postrojenje dvostupanjske filtracije za preradu pitke vode vrijedno 66 milijuna kuna.

Dio je to EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Osijeka”, kolokvijalno nazvanog “Projekt Osijek”, kojim će se znatno poboljšati kvaliteta pitke vode na području Osijeka i susjednih općina koje su u sustavu Vodovoda Osijek, u prvom redu spuštanjem koncentracije arsena na šest mikrograma po litri, što je u skladu s najstrožim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije.

Otvorenju novog postrojenja bazočili su župan osječko-baranjski Ivan Anušić, dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, državni tajnik Minstarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić.

- Ponosni smo što puštamo ovo postrojenje u probni rad, siguran sam da ćemo već na prvom uzorkovanju ispuniti zahtjeve naručitelja koji su 6 mikrograma arsena po litri. Projekt je važan i zbog toga što svi mi koji živimo na ovom području nemamo mogućnost piti vodu iz drugih izvora osim iz rijeke Drave i podzemnih voda. Naše primarno izvorište je crpilište Vinogradi i s ovim postrojenjem tu ćemo vodu dovesti do razine da ćemo biti priznati od svake organizacije koja će provoditi kontrolu kvalitete - kazao je direktor Jukić.

Korištenje dvaju izvorišta tvrtki Vodovod Osijek stvara velike troškove, stoga će ovim postrojenjem biti ostvaren primaran cilj – crpljenje vode za piće isključivo iz bunara. Kompletan “Projekt Osijek” trebao bi biti završen do kraja 2022. godine, nakon što bude gotova i njegova posljednja komponenta - uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

- Ovo je veliki projekt koji je najavljivan zbog problema s arsenom u vodi koji su konzumirali građani Osijeka i okolnih općina koje su u sustavu Vodovoda Osijek, a koji ovime rješavamo. Čestitam Vodovodu i svima koji su sudjelovali u ovom projektu kojim se poboljšava kvaliteta zdravlja naših sugrađana. Ključna je poruka da ravnomjerno razvijamo cijelu Hrvatsku sa svim projektima, a ovaj treba posebno naglasiti jer je u pitanju kvaliteta zdravlja naših sugrađana – poručio je župan Anušić. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike