Ekonomija
RADI UBLAŽAVANJA POSLJEDICA OD COVID-A

Državnu pomoć koristilo je osam malih mljekara
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Financijsku pomoć, koju je radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, donijela Vlada RH 2. travnja ove godine, iskoristilo je osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna. Kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.


"Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, preko noći našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu, jer su se zalihe gomilale“, ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika d.o.o. Božidar Kuzmić, član uprave mljekare Euro-Milk d.o.o., ocjenjuje donošenje i provedbu mjere učinkovitim: "Nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti COVID-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjile su se za 50 %, a kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka i otpuštanje dijela zaposlenih radnika. Ni jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima“.


Podjela mliječnih proizvoda još je u tijeku, a do sada je podijeljeno 159.735 kg proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.


Među sudionicima je i Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi koja je navela da su zahvalni Ministarstvu poljoprivrede, što se uključilo u pružanje humanitarne pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi, čime su dali veliki doprinos poboljšanju kvalitete života naših korisnika.


Učinci provedbe ove mjere su višestruki, a uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi.
Fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, ističe: "Izrazito sam zadovoljan ovom mjerom, a i korisnici su oduševljeni pogotovo što je roba vrhunske kvalitete.“ "Zahvaljujemo na ovim iskoracima suradnje usmjerenih i prema našim domaćim proizvođačima i prema nama koji skrbimo za najpotrebitije“, naglašava važnost suradnje i umreženosti dionika sestra Veronika Mila Popić iz Udruge Depaul Hrvatska.Z.R.
Dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete