Novosti
NEMA VEĆEG RASTA NOVOOBOLJELIH

Đakovo bez događaja, ograničen rad bazena i kafića, u trgovinu s maskom
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Kontrolirano se ulazi i u javne objekte. Mjere su na 14 dana, vrijede za sva naselja na području Đakova

Još je sedam osoba bilo pozitivno na koronavirus u 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u ponedjeljak. Sve osobe su iz Đakova, a ukupno je obrađen 191 uzorak u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Na području Osječko-baranjske županije koronavirusom je trenutno zaraženo 150 osoba, od kojih s područja Đakova 120. I dalje su u KBC-u Osijek hospitalizirane 24 osobe, no nitko nema teže simptome bolesti. Među pozitivnima je jedan roditelj krizmanika i jedna krizmanica. Samoizolacija je određena za novih 313 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus, pa je broj osoba u samoizolaciji sad 1466. Policija je obavila šest provjera i sve su osobe zatečene na prijavljenoj adresi.

Dezinfekcija prostora


U Đakovu, gdje je s olakšanjem dočekana vijest da je samo sedam novozaraženih nakon nedjeljna 33 slučaja te da je od 130 testiranih krizmanika pozitivan samo jedan, zajednički su zasjedali stožeri civilne zaštite Grada Đakova i Osječko-baranjske županije. Tada je doneseno više mjera za područje Đakova kako bi se spriječilo i suzbilo širenje koronavirusa, čiji je "novi krak" sada izvan grada - u Sikirevcima, tamošnjoj osnovnoj školi, a preko koronavirusom zaražene učiteljice s područja Đakova. Život u idućih 14 dana u Đakovu će teći bez javnih okupljanja, ali svadbe neće biti zaustavljene.


"Ovoga vikenda imamo samo troje svatove, no s ljudima koji nisu iz Đakova, nego iz Petrinje, Našica, Semeljaca, uz ograničen broj sudionika, do njih 200, a stožeru obvezno moraju dostaviti popis svih gostiju da se sve može prekontrolirati. Bazen nastavlja raditi u ograničenim uvjetima - do 300 kupača, koji se mogu kontrolirati, a i epidemiolozi kažu da klor uništava virus. Uz već postojeće mjere, ugostiteljski objekti mogu raditi do 24 sata. U iduća dva tjedna odgađaju se i sve pričesti i krizme", rekao je nakon zajedničkog zasjedanja stožera načelnik đakovačkog stožera Antun Galić.

Nadalje, za Đakovo je donesena i mjera da se u trgovine i javne objekte ulazi preko dezinfekcijskih barijera, uz korištenje dezinfekcijskih sredstava, nošenje maski te uz reducirani broj osoba, kako bi bio kontroliran i ulaz i izlaz. Galić je dodao da se te mjere odnose za sva naselja grada Đakova. Jedna od mjera je i dezinfekcija prostora kao što su igrališta.


"Đakovo je trenutačno najveće koronažarište u Osječko-baranjskoj županiji i prirodno je da smo ovdje. Došli smo čuti procjene gradskog stožera, a sve dogovorene mjere ‘amenovao‘ je Zavod za javno zdravstvo. To što je samo sedam novooboljelih, a što je dobra vijest, ne znači da borbu protiv koronavirusa trebamo okončati; apsolutno ne. Pratit ćemo razvoj situacije, a koordinacija gradskog i županijskog stožera civilne zaštite bit će permanentna", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.


Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić za situaciju u gradu istaknuo je da nije alarmantna. "Samo sedmero novozaraženih ulijeva optimizam da bi se situacija mogla odvijati u smjeru koji svi priželjkujemo, no nije gotovo. Neka se ljudi što manje kreću, okupljaju, no to ne znači da ne idu u trgovine i šetnju, ali bez nepotrebnog grupiranja. Život u Đakovu nije stao, samo se u ovih tjedan-dva moramo primiriti", poručio je Mandarić.

Nema karantene


Dodao je da je situacija pod kontrolom, pohvalivši rad epidemiologa rekavši kako su odradili lavovski posao pregledavši u samo nekoliko dana više od 600 uzoraka.


"Samo sedam zaraženih je dobra vijest", poručio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Usporedio je brojke i stanje iz ožujka i sada, zaključivši kako sada nema težih oblika bolesti, nema oboljelih na respiratoru ni smrtnih ishoda, a sve to bio je dio situacje u ožujku, dodao je. Naglasio je kako karantena za Đakovo ne dolazi u obzir niti se o tome razgovara. "Život mora ići dalje. Sustav kakav smo vidjeli u ožujku, ‘lockdown‘, više se neće događati", poručio je župan Anušić. Dodao je da je u Đakovo donesena dodatna zaštitna oprema te da na raspolaganju svima stoje stožer i Crveni križ.

Zbog epidemiološke situacije u Đakovu svećeničko ređenje iz đakovačke je katedrale premješteno u osječku konkatedralu, a dva je đakona zaredio varaždinski biskup Bože Radoš. Mjera odgode svih pričesti i krizmi donesena je u koordinaciji s nadbiskupom Đurom Hranićem, koji se svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije obratio pismom. Među tri mjere, a koje su stupile na snagu za cijelu nadbiskupiju, navodi i mjeru za mladomisnike. "Ako je ikako moguće, neka se euharistija u prigodi svih mladomisničkih slavlja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije slavi na vanjskom liturgijskom prostoru, uz poštovanje mjera zaštite i prevencije od širenja zaraze", navodi Hranić. Otkazan je i posjet apostolskog nuncija.
U Đakovu je od prošlog utorka ukupno 120 zaraženih osoba te je 1100 građana u samoizolaciji.
Suzana Župan/Marija Mihelić

BEROŠ: BROJKE SU ZADOVOLJAVAJUĆE
U 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 34 nova slučaja, pa je broj trenutno oboljelih od koronavirusa 463, objavio je Nacionalni stožer u ponedjeljak, dodavši kako je jedna osoba na respiratoru, a ukupno ih je 65 hospitalizirano. Podsjetili su kako je od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do sada ukupno zabilježeno 2725 obolijevanja od novog koronavirusa. Oporavilo se 2155 osoba, a dosad je preminulo 107 osoba. Testirane su 78.183 osobe, od kojih 730 u posljednja 24 sata. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su brojke novozaraženih zadovoljavajuće jer upućuju na to da je najvjerojatnije spriječeno širenje zaraze u Zadru, a u Đakovu "jako dobro stojimo s obzirom na to da je ukupan broj novooboljelih samo sedam". U Zagrebu je 17 novooboljelih, u Istarskoj županiji dva, Karlovačkoj četiri, Sisačko-moslavačkoj jedan, Vukovarsko-srijemskoj dva i u Zadarskoj županiji jedan novooboljeli.
Mandarić: Ne širimo paniku i defetizam
Gradonačelnik Đakova javnosti se obratio i na svom facebook-profilu. "Čudna je ljudska potreba za širenjem defetizma i negativnosti, kako lako se zavučemo i kliznemo preko ruba. Zašto više volimo crnu kroniku i senzacionalne naslove o lošim vijestima od lakih, veselih, sretnih, lijepih i dobrih tema i vijesti?" zapitao je. Pozvao je na neširenje panike i nepreuveličavanje problema oko korone u Đakovu. "Tako nećemo nikome pomoći. Da, najviše zaraženih je kod kuće jer simptomi nisu jaki i nema izraženih tegoba ili komplikacija. Nitko nije sam i nitko nije prepušten sam sebi, epidemiolozi i zdravstveni sustav rade svoj posao", navodi, uz ostalo, Mandarić. Pozvao je i da se problem ne politizira jer da on nije politički, nego prije svega epidemiološki i zdravstveni.
Možda ste propustili...