Crna kronika
PRESUDA UBOJICI DVOJE DJELATNIKA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB U ĐAKOVU

Andrija Drežnjak osuđen na 40 godina zatvora
Objavljeno 29. lipnja, 2020.

Andrija Drežnjak (62) osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu na 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete pravnika Ivana Pavića i socijalne radnice Blaženke Poplašen, 9. srpnja prošle godine u Centru za socijalnu skrb Đakovo.
Drežnjak je toga dana ušao u zgradu Centra rekavši zaštitaru da samo treba predati neki papir pravniku, no već je pripremio pištolj tzv. Češku zbrojevku, koji je skrio u torbici. Nakon što je ušao u ured pravnika pucao mu je u sljepoočnicu, a Ivan Pavić 10 dana nakon toga preminuo je u bolnici. Nakon što je pucao u pravnika, Drežnjak je otišao svojoj skrbnici Blaženki Poplašen i pucao joj ispod lijevog oka. Socijalna radnica na mjestu je preminula.
Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sucem Davorom Mitrovićem, osudilo ga je na po 30 godina zatvora za svako ubostvo zasebno, no kazna je objedinjena.

- Vijeće ovog suda, nakon provedenog dokaznog postupka, nedvojbeno je zaključilo da ste iz bezobzirne osvete ubili Ivana Pavića i Blaženku Poplašen. U svojoj ste obrani potvrdili da ste nabavili pištolj, došli u Centar i pucali im u glavu iz neposredne blizine. Postupali ste unaprijed osmišljeno da ih lišite života. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da ste bili ubrojivi. Po ocjeni ovog vijeća dva kaznena djela teškog ubojstva počinili ste iz bezobzirne osvete. Dokazi ukazuju na zaključak da su djelatnici Centra, osobito same žrtve, postupale ne samo po zakonu nego isključivo u vašu korist - obrazložio je presudu sudac Mitrović. Kako je dalje naveo, pri određivanju kazne sud se vodio svim okolnostima utvrđenim u dokaznom postupku.
- Ovako izrečenom kaznom dugotrajnog zatvora djelovat će se i na moguće druge počinitelje koji žele uzeti pravdu u svoje ruke - zaključio je predsjednik sudskog vijeća.

Tijekom suđenja sudski vještaci-psihijatri Drežnjaka su ocijenili nestabilnom i agresivnom osobom ispodprosječne inteligencije, ali da je bio svjestan kako čini zločin i koji su mu ciljevi, što dokazuje i plan bijega nakon zločina.

Smatraju i kako je motiv ubojstva Drežnjakova zabluda da su ga žrtve varale i da su mu htjeli oduzeti kuću nakon smrti njegova oca.

S obzirom da se radi o neravomoćnoj presudi stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana, no Jurica Jurić, Drežnjakov branitelj, zatražio je duži vremenski period.
Tužitelj Miroslav Kraljević, rekao je da je ovakvu presudu i očekivao.
- Presuda je s kaznom zatvora od 40 godina stvarno primjerena i tu nemamo razloga biti nezadvoljni. Kao tužitelj sam zadovoljan, ali kao čovjek ne mogu to reći. Ovo je velika tragedija i na žalost, kako sam rekao i na raspravi, Drežnjak je bio sam na optuženičkoj klupi, ali sigurno nije jedini krivac. Do ovoga je došlo zbog puno propusta i općenito zbog jedne zapuštene situacije u društvu. Kada dobijemo pisanu presudu vidjet ćemo da li će biti potrebe za eventualnom žalbom - kazao je Kraljević.

Podsjetimo, Drežnjak je nakon počinjenja teškog zločina pobjegao na biciklu. Nakon višesatne potrage u Đakovu i okolici policija ga je pronašla kod ulaza na autocestu A5, nedaleko od Đakovačkih Selaca. Kod sebe je imao ilegalno oružje, više od 10.000 kuna i putovnicu. Sve je upućivalo na to da je zločin planirao, kao i bijeg.
Na prvoj sudskoj raspravi priznao je zločin, no na kraju suđenja tvrdio je da se ničega ne sjeća i da ima "šumove u glavi".
Đakovački socijalni radnici upozorili su policiju da Drežnjak nešto planira. Nakon ove dvostruke tragedije socijalni radnici dobili su status službene osobe.

S.Lacić

BRAT: JA BIH DRUGAČIJI RASPORED NAPRAVIO


Pri izricanju presude na osječkom Županijskom sudu bio je prisutan brat blizanac Andrije Drežnjaka, Marijan. Kao i brat, u tišini je saslušao visinu kazne i obrazloženje presude suca Mitrovića, a nakon što je izišao iz suda, obratio se novinarima. Slično kao što mu je brat iznosio obranu, i njegovo je obraćanje medijima bilo poprilično konfuzno.

- Zakon je zakon, zakon je da se krši. Zašto oni ne poštuju zakon? Nitko ne pita zašto je on ubio. Oduzeli su mu očinstvo! Grob su starome dali! To ne gleda nitko. Samo kriv je, kriv je! Da sam ja to bio, ja bih to drugačiji raspored po svome napravio i onda bi rekao: "ubijte me". Meni žao nije - rekao je brat dvostrukog ubojice iz Đakova.

Najčitanije iz rubrike