Učionica

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek prvi u Hrvatskoj otvorio Zavod za teleradiologiju
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Riječ je o prvom takvom projektu suvremene radiologije u Republici Hrvatskoj koji je zasnovan na platformi telekomunikacijske i digitalne informatičke mreže ultrabrzog prijenosa podataka.

Početkom godine Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u svojoj nastavnoj bazi smještenoj u Domu zdravlja Osijek osnovao je Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju.

Predstojnik je Zavoda neuroradiolog doc. dr. sc. Tamer Salha, ujedno i inicijator ideje te zaposlenik u Domu zdravlja Osijek gdje obnaša i funkciju zamjenika ravnatelja.

Riječ je o prvom takvom projektu suvremene radiologije u Republici Hrvatskoj koji je zasnovan na platformi telekomunikacijske i digitalne informatičke mreže ultrabrzog prijenosa podataka pa se, prema riječima doc. Salhe, upravo Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju nameće kao rješenje dugoročnih nedostataka postojećeg radiološkog modela, a ujedno je i koncept budućeg načina djelovanja koji je upravo u vremenu pandemije pokazao svoj puni potencijal.

„Na temelju dugogodišnjeg radiološkog staža od 18 godina uvidio sam nedostatke postojećeg klasičnog radiološkog načina rada koji je nebrojeno puta pokazao svoju manjkavost i nedvojbenu potrebu za promjenom. Tehnološki napredak u digitalnoj eri omogućio je zavidan pomak u mogućnostima postojećih radioloških uređaja čime su se otvorila nova poglavlja radiologije, a u cilju točnije i ranije dijagnoze, bržeg protoka pacijenata i nezaobilazno manjeg ozračivanja. Trendove nije moguće pratiti podjednako u svim javnozdravstvenim ustanovama zbog objektivnih razloga kao što su nedovoljan broj radiologa u određenim bolničkim centrima, opterećenje rutinskim radnim zadatcima koji onemogućuju kvalitetno vrijeme potrebno za najzahtjevnije dijagnostičke procedure, nedovoljno iskustvo s programskim mogućnostima najsuvremenijih „skenera“ te tradicionalno dugačkim listama čekanja nastalih posljedično povećanim zahtjevima kliničara za slikovnom dijagnostikom koju nalažu suvremeni standardi u procesu liječenja bolesnika. Nisu rijetke situacije ponavljanja pretraga zbog tehničke nedostatnosti ili pogrešne interpretacije radioloških pretraga što dodatno produljuje ionako već zagušene liste čekanja, povećavaju se nepotrebni troškovi, opterećuju i troše skupocjeni uređaji. Sada, pojednostavljeno rečeno, neovisno o zdravstvenoj ustanovi u kojoj će pacijent obaviti radiološki pregled računalne tomografije, magnetske rezonancije ili neke druge zahtjevnije i posebne dijagnostičke slikovne radiološke pretrage, putem postojeće telemedicinske mreže snimke pregleda bile bi usmjerene u Zavod za teleradiologiju i umjetnu inteligenciju gdje bi ih analizirao stručni radiološki tim i povratno napisao radiološki nalaz. Znači, vi se možete snimiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, a onda vaš snimak putem telemedicinske mreže mogu očitati najbolji stručnjaci Zavoda, neovisno o tome gdje ste se snimali“, objašnjava doc. Salha.

Kako je bilo nužno odrediti prostor Zavoda koji bi tehnički bio opremljen potrebnom radiološkom opremom, ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić omogućio je integraciju Zavoda u prostorije Odjela za radiologiju, prepoznavši potencijal i znanstveni kapital kojim će Zavod doprinijeti daljnjem napretku radiološke struke, ali i Doma zdravlja Osijek. Djelovanjem na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Zavod stječe pravo ravnopravnog participiranja u znanstveno-istraživačkom radu i produkciji novih stručnjaka, odnosno znanstvenika koji bi ostvarili svoje istraživačke zamisli iz područja biomedicine i zdravstva te stjecali nova radiološka saznanja što je prilikom osnivanja Zavoda istaknuo i dekan Fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

Doc. Salha naglašava kako bi se povezivanjem u mrežu s drugim znanstvenim institucijama sličnoga profila mogla stvoriti zavidna baza podataka na temelju koje bi se u perspektivi mogao oblikovati daljnji razvoj tzv. umjetne inteligencije računalnim programima za automatizirano radiološko dijagnosticiranje. Ciljevi su točnija i ranija dijagnoza, brži protok pacijenata i manje ozračivanje, ističe doc. Tamer Salha.

Da nije riječ samo o fikciji i jednoj zamisli, nego o stvarnoj i realnoj budućnosti, potvrđuje i činjenica da je u nekim od najrazvijenijih zemalja svijeta taj projekt već u poodmakloj fazi. Potvrda je tomu i nedavno predstavljen Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka pluća kao dio europskog projekta uz potporu sjevernoameričkoga nacionalnog zdravstvenog instituta u kojem Hrvatska predstavlja prvu zemlju svijeta koja će sudjelovati u tom projektu uz pomoć umjetne inteligencije, nakon niskodoznog CT snimanja pluća, a koji su pregledali isključivo najstručniji licencirani radiolozi, od kojih se ističe prof. dr. sc. Ivica Mažuranić, a planirano je i uključivanje Zavoda i Doma zdravlja Osijek. Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije prepoznao je važnost tog programa te ga podržao i organizacijski sudjeluje u njemu.

Bojan POPOVIĆ

Možda ste propustili...