Novosti
NADBISKUP HRANIĆ:

Odgođena prvopričesnička i krizmena slavlja, mise uz poštivanje mjera
Objavljeno 29. lipnja, 2020.

ĐAKOVO – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je pismo svim svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojem određuje odgodu prvopričesničkih i krizmenih slavlja te upućuje na mjere zaštite za sprječavanje širenja koronavirusa na misnim slavljima, izvijestio je Tiskovni ured.
Hranić navodi tri mjere; prva je Redovitost euharistijskih te drugih liturgijskih slavlja, uz poštivanje predviđenih mjera zaštite i prevencije. Druga je odgoda svih prvopričesničkih i krizmenih slavlja na području cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije, a stupa na snagu 29. lipnja. Treća mjera odnosi se na posebne mjere za mladomisnička slavlja na području nadbiskupije.

-  Ukoliko je ikako moguće neka se euharistija u prigodi svih mladomisničkih slavlja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije slavi na vanjskom liturgijskom prostoru, uz poštivanje mjera zaštite i prevencije od širenja zaraze, navodi Hranić.

- Mladomisnici su za obiteljski stol tom prigodom već ranije pozvali određeni broj uzvanika. Uzvanike koji nisu u bliskom rodbinskom odnosu s mladomisnikom (kao što su npr. župljani župa đakonskog praktikuma, članovi pjevačkih zborova, domaći župljani koji nisu u posebnom prijateljskom odnosu s mladomisnikom i sl.) molimo da odmah (ili barem nekoliko dana ranije) obavijeste mladomisnika da se solidarno ustežu od sudjelovanja za obiteljskim stolom. Potičemo ih da iskoriste druge prigode za kratak susret, osobno čestitanje i znakove pažnje prema mladomisniku, vodeći i u tim prigodama računa o čuvanju svoga i mladomisnikova zdravlja te zdravlja drugih osoba. Mladomisnike i njihove župnike molimo da vode računa o kršćanskom i crkvenom ozračju mladomisničkih slavlja i za vrijeme prigodnog svečanoga objeda, te preporučujemo da izostave svirače (posebno profanih pjesama), ples i druge nepotrebne, a ponekad čak i neprimjerene dodatke koji se postupno uvlače u mladomisnička slavlja, pozvao je Hranić.

Zamolbu je uputio i ugostiteljima, pozvavši ih da „pokažu maksimalno razumijevanje prema roditeljima prvopričesnika i krizmanika te prema mladomisnicima zbog iznenadnog otkazivanja obiteljskih slavlja u njihovim objektima ili zbog smanjivanja broja sudionika“.
S. Ž