Regija
TOMISLAV PEZIĆ STVARA PČELARSKO-TURISTIČKU PRIČU

Kuća meda promovirat će i Orahovicu
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
ORAHOVICA

Među slavonskim pčelarima koji tržištu nude kvalitetan med također je i Tomislav Pezić (44), iz Orahovice, koji je ove godine pčelarski punoljetan.

- Evo, da, punih 18 godina bavim se pčelarstvom, a ljubav prema tom iznimno zanimljivom i dinamičnom poslu naslijedio sam od strica. Uz njega sam počeo raditi, on me naučio osnove. Kada sam dovoljno ovladao poslom kupio sam prve košnice, u početku sam bio seleći pčelar i radio zajedno sa stricem, a kada sam se osamostalio, sve sam smjestio u svoje dvorište. Danas imam 42 košnice, 30 zajednica, i već tri godine svoj OPG. Uložili smo dosta u suvremenu opremu, no sve skupa pokušavamo dići na još višu razinu. Proizvodim bagremov med koji je najkvalitetniji, cvjetni, lipu i kesten te propolis i pčelinji vosak - kaže Tomislav. Njegova je težnja još podići kvalitetu meda i preko njega promovirati svoj grad i njegovu okolicu. Tako je došao na ideju o gradnji kuće meda.

- Kuća meda zamišljena je da bi se ljudima pokazao cijeli proces pčelarstva - kako pčele žice, stvaraju med, pa kako mi pčelari dolazimo do meda, vrcanje te sve ostalo do punjenja i, na kraju krajeva, želim promovirati med kao izrazito zdrav proizvod. Uz to, promovirat ćemo i svoj grad i njegove ljepote kroz priču, a možda još i neke brošure. Važno je da će za sve ulaz biti slobodan. Zasad sve radim vlastitim sredstvima, malo-pomalo. Pokušao sam aplicirati na natječaje EU fondova, no nisam imao dovoljno bodova. Orahovica pripada u razvijena područja, pa sam tu izgubio pet bodova, a tu prednost imaju ruralna područja. Nisam, naravno, odustao, i dalje ću se javljati, pa jednom će valjda upaliti.

Tomislav također ‘‘ratuje‘‘ s vremenskim (ne)prilikama, ali ova mu je medna godina dobra.

- Problemi su počeli lani, kada je na našem području bila glavna paša. Tada je deset dana padala kiša, bilo je jako hladno i pčele su ostale gladne. Potom je došlo dugo bezpašno razdoblje, i morali smo hraniti pčele da bismo ih stimulirali i održali, a oni koji nisu to radili ostali su bez pčela. Zaštita i prihrana mnogo su značili i za ovu godinu. Kada ju ove godine došao mraz, pa i ostale neprilike, pčele su na neki način bile spremne, ali jako je važna bila i lokacija košnica - tu pričamo o mikroklimi. Moj pčelinjak je u samom središtu grada, na rubnom dijelu Parka prirode Papuk, i imao sam tu sreću da nas je mraz jednostavno zaobišao. Svakako moram reći da imamo jako tolerantne susjede, svi razumiju taj posao, bude tu uboda, ali sve prolazi bez ikakvih problema. Ljudi moraju znati da je med jako zdrav, ali treba ga konzumirati pametno, ne baš na žlicu, nego uz napitke, kruh, i slično - preporučuje Tomislav Pezić.
Vladimir Grgurić
IPAK JE ISPLATIVO
Je li pčelarstvo isplativo, pitamo Tomislava Pezića: “Pčelarstvo moraš voljeti, živjeti s njim. Kada se tome, kao i svakom drugom poslu, potpuno posvetiš i trudiš se izvući maksimum, možeš očekivati rezultate. Potrebno je veliko znanje, iskustvo, jako mnogo rada da možeš reći da si uspješan. Obogatit se sigurno ne može, ali učiniti sve da pčele budu samoodržive, da im bude svega dovoljno i da tebi ostanu neki dobri viškovi, to se itekako može”, kaže Tomislav.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike