Crna kronika
UTOPIO SE 18-GODIŠNJI MLADIĆ U JEZERU U ORIOVCU

Ušao u vodu, zaronio i više se nije pojavio, tijelo pronašli policijski ronioci
Objavljeno 28. lipnja, 2020.
ORIOVAC


Ivan Krajačić (18) iz Krajačića, mjesta nedaleko od Slavonskog Broda, utopio se u petak u umjetnom jezeru Čaplja u Oriovcu. Ivan je otišao na kupanje s prijateljem. Oko 18.30 ušao je u vodu, zaronio i nestao ispod površine. Iako ga je prijatelj pokušao pronaći, nije uspio.


Kako doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske, nakon dojave o mladićevu nestanku u Oriovac su stigli policajci iz Slavonskog Broda, vatrogasci iz DVD-a Oriovac, Hitna služba i HGSS te je započeta potraga. S obzirom na to da tijelo u petak do noći nije pronađeno, potraga je nastavljena u subotu, uz pomoć pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, koji su nešto nakon 9 sati pronašli tijelo 18-godišnjaka. Tijelo je prevezeno na obdukciju. U mjestu Krajačići kažu da je Ivan živio s bratom, sestrom i ocem, a majka mu je preminula prije nekoliko godina.


Ova tragedija drugi je slučaj utapanja u slavonskim jezerima od početka ove godine. Sredinom ožujka 14-godišnji dječak iz Golog Brda utopio se u jezeru nedaleko od Kaptola, mjesta kod Požege. Jezero je udaljeno tri kilometra od njegove kuće, a na njemu su se prije 20-ak godina utopila dva brata, također iz Golog Brda.


Ovih dana osvježenje od ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i moru, ali moramo biti svjesni kako kupanje u moru, rijeci i jezeru, uz veselje, donosi brojne opasnosti. Kako ističu iz policije, ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidljive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja na glavu. U protekle dvije godine, prema statistici MUP-a, u Hrvatskoj se utopilo 185 osoba. Tijekom 2018. u raznim hrvatskim vodama život je izgubilo 80 osoba, a prošle godine čak 105.


Najopasnija područja za kupače su rijeke i jezera, a tek onda more, jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. K tomu, naše je more dosta toplo, a razina vode uglavnom je ista. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke i često mijenjaju tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je gore u jezeru viša, a dolje niža. Velik je problem za kupače i raslinje, u koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.


- Jedna od pogrešaka koju mnogi čine ulazak je u vodu nakon što su pojeli obrok, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca. Pravilo je da nakon obroka treba pričekati jedan sat te se nikako ne smije ulaziti vruć, jer tijelo doživi šok.


Konzumiranje alkohola glavni je čimbenik rizika kod utapanja u mladih osoba, ali i odraslih, i svakako ga treba izbjegavati. Ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Činite to u prisutnosti drugih kako bi vam uvijek netko mogao pružiti pomoć, ako vam je potrebna. Ne izlažite se predugo jakom suncu, ne ulazite vrući u hladnu vodu, uvijek treba postupno ulaziti u vodu kako bi se organizam pripremio bez obzira na to koliko su more ili neka druga vodena površina topli. Roditelji posebno trebaju djecu držati na oku i brinuti se o njihovoj sigurnosti, što znači da se nikad ne smiju posve opustiti. Djeca se brzo izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. Pogrešno je misliti da se starije dijete može samo brinuti o mlađem bratu ili sestri. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati - savjetuju, između ostaloga, iz policije.
Kako dalje dodaju, nikada ne treba ulaziti u vodu nepoznate dubine, a ako se već skače, onda je to bolje činiti na noge nego na glavi. Ako primijetite osobu koju je uhvatio grč tijekom plivanja, nemojte joj prilaziti, nego je prvo umirite, dodajte loptu ili neki drugi plutajući objekt da se osjeća sigurnije. Ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite nadležne službe na broj 112.


Sandra Lacić
Moramo biti svjesni kako kupanje u moru, rijeci i jezeru, uz veselje, donosi brojne opasnosti
Najčitanije iz rubrike