Regija
BOLESNA MAJKA I KĆI ŽIVE U NEDOVRŠENOJ KUĆI

Kuhinja im je i kupaonica
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Nada hoda uz pomoć štake, a 49-godišnja Lora od prošle je jeseni u kolicima
KRČEVINA

Nada Lukavski i njezina bolesna 49-godišnja kći Lora žive u Krčevini, malom mjestu pokraj Đurđenovca, u teškim materijalnim i novčanim uvjetima.

Dok Nada hoda s pomoću štake, njezina kći od prošle je godine u invalidskim kolicima. Žive u nedovršenoj kući, oskudno i posve neodgovarajuće uređenoj i opremljenoj. Ono što im najviše nedostaje jest kupaonica.

- Nama je naša kuhinja ujedno i kupaonica. Peremo se vodom iz lavora, kako se to nekad radilo. Malo mi je i neugodno o tome pričati, ali to je naša stvarnost. Sve teže mi je Loru oprati. Ona više ne može stajati i dok ju perem, sjedi na stolici. Jako puno vremena treba mi da ju operem jer sam i ja bolesna, a ona je sve teža. Mučimo se obje. Nemamo ni WC. Za Loru imam toaletnu stolicu, a ja idem u vanjski zahod - ispričala je 66-godišnja Nada Lukavski.

U dvorištu je i stara oronula kućica u kojoj Nada kuha, na štednjaku na drva jer se električni štednjak pokvario.

- Drva stalno kupujem. Električni štednjak mi je otišao. Imam mali rešo samo da sebi skuham kavu ili Lori čaj. Lora spava na kauču koji je također sav trošan. I njega bi trebalo zamijeniti. Kuća u kojoj živimo nikada nije dovršena. Iznutra je natanko ožbukana, a izvana nije. Po zimi moram dan-noć ložiti da bude toplo. Dobro da imamo bar vodu u kući - tješi se Nada i dodaje da ona i kći preživljavaju od socijalne pomoći i invalidnine, što im je dovoljno samo za hranu, režije i lijekove. Ne mogu si priuštiti sve što im je potrebno.

Lora ima velikih zdravstvenih problema. Majka ju pere, odijeva, poliježe, njeguje i zabavlja.

- Ima godinama problema sa srcem, jetrom i bubrezima, a od ove godine počela joj se voda zadržavati u tijelu te se udebljala. Ne može više samostalno hodati i u kolicima je. Zbog njezina stanja često idemo doktoru, a budući da se Lora ne osjeća dobro u vozilu Hitne pomoći, idemo taksijem. Primanja su nam skromna, a troškovi života preveliki - kaže Nada i zahvaljuje dobrim ljudima koji joj pomažu, posebno Gordani Martinović, koja se brine o njima kroz program Zaželi. Zahvaljujući Gordani Lora je dobila invalidska kolica, ali i prijateljicu.

- Gordana nam jako puno pomaže. Dobro nam dođe i iznenadila sam se koliko je dobra žena. Svaka joj čast. Lora ju obožava - ističe Nada. Dok smo sjedili u dvorištu, Lora je malo pričala. Zbog smanjenih intelektualnih sposobnosti školu nije završila. Uživa vani sjediti u kolicima i u igri sa svojom razigranom kujicom Rebeki. Unatoč ozbiljnosti situacije Lora je optimistična. "Glavno da smo žive. Valjda će dati Bog i da nama bude bolje", kaže.

Svi oni koji žele pomoći Nadi i Lori Lukavski mogu ih nazvati na telefonski broj 031/602 290 ili ih posjetiti na adresi Riječna ulica 7.

- Bilo kakva pomoć bila bi dobrodošla. Najviše od svega voljele bismo imati kupaonicu kako bismo mogle normalno živjeti - kaže Nada Lukavski.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli