Regija
INDUSTRIJSKA BAŠTINA ZA RAZVOJ TURIZMA

Počela je obnova Palače Gutmann
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
BELIŠĆE

Svečano su otvoreni radovi na obnovi Palače Gutmann i uređenju pristupnih površina između zgrada zaštićene kulturne baštine, a u sklopu projekta "List do lista, industrijska baština Belišća". Svečaonosti su nazočili gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenicima te članovima Gradskog vijeća. Radove je službeno otvorio gradonačelnik Burić, zahvalivši svima koji su bili uključeni u pripremu projekta, priopćeno je iz Grada.

- Palača Gutmann od samih početaka grada Belišća ima svoju posebnu vrijednost, kako u kulturnom i turističkom, tako i u gospodarskom smislu. Ona je i jedna od posljednjih zgrada stradalih u Domovinskom ratu, a nakon 28 godina došli smo u poziciju da je konačno obnovimo i vratimo joj stari sjaj. Uz nju se vežu brojne uspomene i ona je oduvijek bila svojevrsni nezamjenjivi simbol grada Belišća. Ovaj projekt ne bi se mogao realizirati bez sredstava iz fondova Europske unije, a na samoj pripremi projekta radilo se nekoliko godina - izjavio je gradonačelnik Burić.

Projekt "List do lista, industrijska baština Belišća" sufinancirao je EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Uz nositelja, Grad Belišće, partner na projektu je gradska Turistička zajednica. Njime se ulaže u rekonstrukciju najvažnijeg objekta industrijske baštine u gradu, zaštićenog kulturnog dobra, Palače Gutmann, i njegovu prenamjenu u interpretacijski centar industrijske baštine. Predviđeno je i uređenje pristupnih površina objektu uključujući i središnji gradski trg, Trg Ante Starčevića, te opremanje prostora Muzeja, sve u svrhu povećanja turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 25,7 milijuna kuna, od čega su nepovratna EU sredstva 16,9 milijuna kuna, a Grad će uložiti 8,8 milijuna kuna. Projekt se provodi od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2022. godine. L. Aničić
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike