Regija
ZORAN KOVAČEVIĆ, NAČELNIK OPĆINE KOŠKA

Općina smo koja je mještane oslobodila svih lokalnih poreza
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Prireza nije niti bilo, besplatni su vrtić, udžbenici, prijevoz učenika...

Općina Koška među rijetkim je jedinicama lokalne samouprave koja je bez lokalnih poreza, a u svom ruralnom okruženju u cijelosti je urbanizirana. Te će dvije činjenice njezin načelnik Zoran Kovačević istaknuti u prvi plan. Razgovarali smo s njim u povodu obilježavanja Dana Općine Koška, 29. lipnja, na Dan svetih Petra i Pavla. Na području općine deset je naselja: Koška, Andrijevac, Branimirovac, Breznica Našička, Ledenik, Lug Subotički, Niza, Normanci, Ordanja i Topoline, s približno četiri tisuće stanovnika.

Uz još jedan Dan općine općinsko se čelništvo, uz brojne već postojeće pogodnosti, odlučilo za svoje mještane uvesti još neke nove benefite. Kako one financijske prirode, tako i one koji osiguravaju daljnji boljitak života.

- Unazad desetak godina uveli smo besplatne programe koje smo i u ovako teškim okolnostima zadržali i planiramo ih zadržati i u sljedećem srednjoročnom razdoblju, a to su besplatan vrtić, školski pribor, udžbenici, prehrana, prijevoz za sve srednjoškolce i stipendije za studente. Uz okolnosti koje nam je nametnula koronakriza odlučili smo se za još jedan potez kojim se može pohvaliti malo lokalnih zajednica, a to je da smo postali lokalna zajednica bez lokalnih poreza. Prirez nikada nije uveden, a sada smo se odrekli poreza na potrošnju, poreza na korištenje javnih površina i poreza na kuće za odmor te tako postajemo općina bez lokalnih poreza. Čvrsto smo se odlučili na to jer smo uspjeli stabilizirati proračun, ali i zato što smo se tijekom proteklih godina racionalno ponašali sa sredstvima koja su nam, zahvaljujući poreznoj reformi, na neki način osigurala likvidnost proračuna. Uz to, stvorili smo i dovoljno zaliha i rezervi da u godini kao što je ova uspijemo, od siječnja pa do danas, ući u snažan investicijski ciklus.

U okviru FASEP – EU projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće realizira se sustav odvodnje aglomeracije Koška. Počela je prva faza realizacije kanalizacijskog sustava vrijednosti oko 45 milijuna kuna, s tim da je krajem prošle godine sagrađen pročistač otpadnih voda u vrijednosti od približno deset milijuna kuna, a koji će biti u funkciji tog kanalizacijskog sustava. Priključenje naših stanovnika na taj sustav bit će besplatno. Tako ćemo uvelike riješiti ekološke probleme koje smo imali u smislu zbrinjavanja otpadnih voda naših domaćinstava.

Uz sve ono što je ranije sagrađeno, do rujna planiramo završiti sedam društvenih objekata kroz energetsku obnovu, počeli smo graditi pet kilometara novih nogostupa, ušli smo u investiranje javne rasvjete – uvodimo LED rasvjetu. U dva naselja rasvjetu smo potpuno obnovili, slijedi u još dva, i to će biti gotovo do kraja godine. Imamo uređenu ljetnu pozornicu…

Hoćete reći da ni likvidnost ovogodišnjeg proračuna nije ugrožena?

- U ovom trenutku neupitna je likvidnost proračuna, tako da će i ostale aktivnosti mimo komunalne infrastrukture, poput društvene djelatnosti, funkcioniranje dječjeg vrtića, pomoć osnovnom školstvu, rad naših udruga, u cijelosti biti ispoštovane.

Kada znamo sve to, i uz činjenicu da ste smješteni između dvaju gradova, Osijeka i Našica, možemo li konstatirati da je Općina Koška postala poželjno mjesto za nastanjivanje mladih obitelji?

- U odgovoru na to pitanje naglasio bih da Općina Koška nema klasične odlike ruralnog kraja, ona se potpuno urbanizirala u svom ruralnom okruženju. Komunalna infrastruktura na vrlo je visokoj razini, i s projektom rješavanja odvodnje ulazimo u zadnji element infrastrukture. Slijedi ono što sam istaknuo, a to je privilegij besplatnih programa, dakle, za mlade obitelji s djecom to je vrlo izdašna potpora. Radeći analize, upravo zbog tog našeg racionalnog pristupa, rasterećenja mještana i neuvođenja prireza, mi smo u posljednjih 20-ak godina njih rasteretili, odnosno, ostavili im u kućnim budžetima oko sedam milijuna kuna, što je za našu malu sredinu vrlo visok iznos. Sve su to dostatni elementi da bi netko ocijenio koja je to poželjna sredina.

Bilježe se i gospodarske investicije privatnog kapitala...

- Možemo se pohvaliti da smo u posljednje dvije godine, zahvaljujući određenim izmjenama prostornih planova, osigurali i realizaciju dvaju velikih gospodarskih projekata – jedan je veliki trgovačko-servisni centar vezan uz poljoprivrednu mehanizaciju, prestižnog je izgleda i već stečene reputacije. Drugi je velika farma muznih krava, investicija koja se mjeri ulaganjem većim od 100 milijuna kuna, i koja će biti rasadnik zapošljavanja.

U tim okolnosti mislim da je Koška, dvadesetak godina od svog osnivanja, postala poželjno mjesto za život i predstavlja mamac za sve obitelji koje razmišljaju živjeti u ruralnom prostoru, baviti se s poljoprivrednom proizvodnjom i na njoj temeljenim djelatnostima. I mislim da zbog toga imamo pravo biti zadovoljni i ponosni.

U jednom trenutku širenja pandemije koronavirusa i vaša se općina našla na listi pogođenih mjesta. Kako ste na to odgovorili?

- Imali smo troje zaraženih na području općine, na temelju toga i dosta njih u samoizolaciji, no, srećom, to nije poprimilo oblik žarišta. Svijest pojedinca u tim trenucima kada nešto što je daleko doživiš u svojoj sredini oblik je životne škole za sve okolnosti koje nas možda čekaju u budućnosti. Mogu reći da su to stanovnici općine prihvatili i da su postali mnogo odgovorniji nego što je to uobičajeno. U svemu tome bila je i primjerna reakcija našeg općinskog Stožera civilne zaštite, pa i gospodarskih subjekata, gdje nije došlo do urušavanja djelovanja i funkcioniranja. Dakle, uz ove naše mjere kojima potpomažemo stanovništvo, usudio bih se reći da smo prošli bez značajnih posljedica kada je u pitanju sam tijek pandemije. Bar u ovoj fazi.

Uobičajeno pitanje u ovakvim razgovorima je i ono o odnosima sa županijskom i državnom vlasti. Imate li razloga za zadovoljstvo?

- Ono što u tim odnosima uvijek poprima element politike potreba je sinergije. I kod nas se ona potvrdila u mnogo slučajeva, kako na županijskoj tako i državnoj razini, tako da je u posljednjih nekoliko godina ta suradnja urodila upravo velikim investicijama za naše područje i na tome smo silno zahvalni. Očekujemo i u budućnosti da će ta suradnja imati nastavak, jer dosadašnja se potvrdila kao dobra za područje naše općine.

Dario Kuštro
DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA OPĆINE
Općinsko vijeće Općine Koška u povodu Dana Općine donijelo je Odluku o dodjeli javnih priznanja za 2020. godinu.

ZAHVALNICA OPĆINE KOŠKA NAJBOLJIM UČENICIMA OSNOVNE ŠKOLE dodjeljuje se:

1. Niki Bencak iz Koške, polaznici 1. razreda,

2. Mariji Vučemilović iz Koške, polaznici 2. razreda,

3. Tei Martić iz Koške, polaznici 3. razreda,

4. Barbari Vunak iz Luga Subotičkog, polaznici 3. razreda,

5. Niki Kolmanu iz Andrijevca, polazniku 3. razreda,

6. Stelli Andrišić iz Koške, polaznici 4. razreda,

7. Agnes Đurinski iz Nize, polaznici 4. razreda,

8. Josipi Pranješ iz Topolina, polaznici 4. razreda,

9. Marinu Majoru iz Breznice Našičke, polazniku 4. razreda,

10. Barbari Kraljik Kukučka iz Andrijevca, polaznici 5.a razreda,

11. Lovri Semialjcu iz Koške, polazniku 5. b razreda,

12. Dominiku Zenko iz Ledenika, polazniku 6. a razreda,

13. Marku Drašinac iz Koške, polazniku 6. b razreda,

14. Ivanu Makaju iz Nize, polazniku 7.a razreda,

15. Lari Tojčić iz Luga Subotičkog, polaznici 7. b razreda,

16. Mariji Jozičić iz Andrijevca, polaznici 8. a razreda,

17. Niki Kuzminski iz Koške, polaznici 8. b razreda.

Nagrada se dodjeljuje u obliku zahvalnice i prigodnog dara.

ZAHVALNICA OPĆINE KOŠKA dodjeljuje se:

Darku Pleši iz Breznice Našičke, za iznimnu humanost i 76 puta darivanu krv,

Slavku Suku iz Breznice Našičke, za iznimnu humanost i 76 puta darivanu krv.,

Nagrada se dodjeljuje u obliku zahvalnice.

Javna priznanja uručuju se dobitnicima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Koške, 29. lipnja.
Općinsko vijeće Općine Koška u povodu Dana Općine donijelo je Odluku o dodjeli javnih priznanja za 2020. godinu.

ZAHVALNICA OPĆINE KOŠKA NAJBOLJIM UČENICIMA OSNOVNE ŠKOLE dodjeljuje se:

1. Niki Bencak iz Koške, polaznici 1. razreda,

2. Mariji Vučemilović iz Koške, polaznici 2. razreda,

3. Tei Martić iz Koške, polaznici 3. razreda,

4. Barbari Vunak iz Luga Subotičkog, polaznici 3. razreda,

5. Niki Kolmanu iz Andrijevca, polazniku 3. razreda,

6. Stelli Andrišić iz Koške, polaznici 4. razreda,

7. Agnes Đurinski iz Nize, polaznici 4. razreda,

8. Josipi Pranješ iz Topolina, polaznici 4. razreda,

9. Marinu Majoru iz Breznice Našičke, polazniku 4. razreda,

10. Barbari Kraljik Kukučka iz Andrijevca, polaznici 5a. razreda,

11. Lovri Semialjcu iz Koške, polazniku 5b. razreda,

12. Dominiku Zenko iz Ledenika, polazniku 6a. razreda,

13. Marku Drašinac iz Koške, polazniku 6b. razreda,

14. Ivanu Makaju iz Nize, polazniku 7a. razreda,

15. Lari Tojčić iz Luga Subotičkog, polaznici 7b. razreda,

16. Mariji Jozičić iz Andrijevca, polaznici 8a. razreda,

17. Niki Kuzminski iz Koške, polaznici 8b. razreda.

Nagrada se dodjeljuje u obliku zahvalnice i prigodnog dara.

ZAHVALNICA OPĆINE KOŠKA dodjeljuje se

Darku Pleši iz Breznice Našičke, za iznimnu humanost i 76 puta darivanu krv,

Slavku Suku iz Breznice Našičke, za iznimnu humanost i 76 puta darivanu krv,

Nagrada se dodjeljuje u obliku zahvalnice.

Javna priznanja uručuju se dobitnicima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Koška u povodu Dana Općine, 29. lipnja 2020. godine.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike