Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U 24 sata 35 novooboljelih osoba, 33 iz Đakova
Objavljeno 28. lipnja, 2020.

U posljednja 24 sata ukupno su na području Osječko-baranjske županije testirane 173 osobe te je utvrđeno  35 pozitivnih na koronavirus od čega je 33 u Đakovu, i po jedna osoba u Valpovu i Osijeku. Trenutačno je ukupno pozitivno 143 osobe, a u osječkom KBC-u hospitalizirana su 24 pacijenta, što je pet više nego u subotu. U samoizolaciji se nalazi 1188 osoba, 285 više od jučer. Policija je reagirala na tri dojave građana i provela 14 samoinicijativnih provjera mjera samoizolacije te je utvrđeno kako nije bilo kršenja tih mjera.

- Stožer je donio odluku da se na području Đakova odgađaju sva javna okupljanja, a do daljnjega provodit će se pojačane mjere rada noćnih klubova i trgovačkih centara zbog čega su operativne snage civilne zaštite dignute na najvišu razinu pripravnosti i mobilnosti. U ponedjeljak Đakovu u pomoć dolaze dva tima epidemiologa iz Virovitice i Slavonskog Broda koji će pomoći da se domaći epidemiolozi mogu nositi sa ovom situacijom, najavio je Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije te dodao kako se nije raspravljalo o ostalim mjerama na području Županije.

U razgovoru s nadbiskupom Đakovačko-osječkim Đurom Hranićem Stožer je također dogovorio da će se sve krizme i pričesti na području cijele Nadbiskupije odgoditi najmanje na dva tjedna. Misna slavlja ostaju uz mjere koje su i sada na snazi što znači da gdje god je to moguće budu održane u vanjskom prostoru.

Epidemiolog Tomislav Dijanić iz Đakova kazao je kako je pozitivno 12 djece iz Đakova, a između 80 i 90 posto osoba u samoizolaciji i pozitivnih je iz Đakova. Od tog broja novooboljelih 90 posto slučajeva su osobe iz Samostana, Nadbiskupije i Bogoslovije. Još se čekaju rezultati testiranja 140 krizmenika koji su obavljeni u subotu.

Sve osobe pozitivne na koronavirus su s blažom kliničkom slikom oboljenja što je slučaj i kod oboljele djece kod kojih je većina asimptomatska, uz manje šmrcanje.

Na upit hoće li doći do zatvaranja đakovačke Tržnice, Ivanović je kazao da toga neće biti kao što se neće zabranjivati niti održavanje svatova, ali uz uvjet da se poštuju kontrolirani uvjeti i najviše do 200 osoba.

Osječko ljeto kulture također neće biti zatvoreno već će se održavati u kontroliranim uvjetima. Naime Stožer je od Grada Osijeka dobio obećanje da će moći osigurati potrebne uvjete. T. Prusina

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana