Osijek
ODZVONILO JE GRAFITIMA MRŽNJE

Članovi Mladforme uklonili ružne poruke s vrtića Latica
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Želimo da praksa uklanjanja ovakvih poruka trajno zaživi među našim sugrađanima
Samo nekoliko dana nakon što je neformalna inicijativa mladih Mladforma najavila akciju uklanjanja poruka mržnje i ksenofobije s osječkih pročelja, kako bi senzibilizirala javnost na sveprisutnije škrabotine koje narušavaju ugled grada te izazivaju nelagodu u svakog njegovog normalnog stanovnika, u petak je učinjen i prvi korak ka tom cilju.


S pročelja dječjeg vrtića Latica na Vijencu Augusta Cesarca, starijim Osječanima poznatijeg kao "Moša", škrabotine intonirane netolerancijom i mržnjom, ili pak one koje ne nose nikakvu poruku nego su rezultat dokolice vandalski nastrojenih adolescenata, koji imaju potrebu nevješto obilježiti teritorij ispisujući svoje ili ime omiljenog nogometnog kluba, djevojke, glazbene grupe i slično, zamijenili su šareni motivi mladih grafiti umjetnika predvođenih osječkim grafiterom i hip-hop aktivistom Armandom El-Hag Hassanom, čiji se brojni radovi mogu vidjeti i na osječkim tramvajima.

- Organizirali smo se i u suradnji s Gradom Osijekom sve ružne poruke kojima nije mjesto na pročeljima pretvoriti u pozitivne i optimistične. Drago nam je što su mladi prepoznali ovu akciju, što je ekipa odlučila pokloniti svoje slobodno vrijeme i uljepšati naš grad. Želimo da praksa uklanjanja ovakvih poruka trajno zaživi među našim sugrađanima, da se stvori svijest o tome da su neprihvatljivi i da ih se slobodno može ukloniti - rekla je Darija Walter, članica Mladforme, pokrenute u siječnju ove godine u cilju poticanja kreiranja i provedbe inicijativa, aktivnosti i projekata mladih, a sve na bazi volonterskog rada.

Vrlo brzo nakon apela Mladforme da se uključi u ovu inicijativu reagirao je i Grad Osijek, čija se dogradonačelnica Žana Gamoš rado i sama uključila u akciju.


- Ovo je građanski odgoj u praksi. Sretni smo imati ovakve mlade ljude, uz ekipu okupljenu oko Mladforme usitinu se ne moramo bojati za otvorenu i tolerantnu budućnost grada Osijeka, grada pozitivnih vibracija i poruka. Nema ništa ljepše nego kada mladi ljudi imaju želju educirati svoje vršnjake i pokazati dobro djelo na terenu. Odmah smo se odazvali ovoj akciji i želimo biti podrška i vjetar u leđa ovim divnim mladi ljudima u svim njihovim budućim akcijama - rekla je Gamoš.
Ivan Alilović

40

članova broji neformalna inicijativa mladih Osječana Mladforma
20

mladih Osječana i dogradonačelnica Gamoš sudjelovali su u prvoj ovakvoj akciji Mladforme
Organizirali smo se i sve ružne poruke kojima nije mjesto na pročeljima pretvorili u pozitivne i optimistične
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike