Osijek
UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA POSTAJE CENTAR KOMPETENTNOSTI

Osijek kao centar virtuoza: 10 milijuna eura za još bolje ugostitelje
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Ministar Cappelli u petak je potpisao ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za RC kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Osijeku potpisao ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

- Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku postaje jedan od ukupno dva centra kompetentnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ukupno smo potpisali ugovore za šest takvih centara, koji se tiču ugostiteljstva i turizma. Ovime Osječko-baranjska županija kreće u sjajan projekt, a novac treba utrošiti do kraja 2023. godine. Hrvatska se odredila da konačno školuje kadar na pravi način te da ne gleda turizam samo kroz investicije nego i kroz kvalitetu kadra. Samo lani u sezonu je došlo više od 20.000 djelatnika izvan Hrvatske, mi stipendiramo i 1500 studenta koji se educiraju za turistička zanimanja, ali i to nije dovoljno kadra u odnosu prema našim potrebama. Stoga kroz centre kompetentnosti želimo obrazovati kadar koji će imati kvalitetnu nastavu s praksom. Cilj je da kontinent shvatimo kao rasadnik kadra, ali ne sezonske radne snage, nego kompetentnog kadra koji će činiti virtuozi u ugostiteljstvu i turizmu. Stoga je projekt uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu jako važan i za osnaživanje kontinentalnog turizma osiguravanjem kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra iz ovog podneblja i šire, iz drugih dijelova Slavonije, Baranje, Srijema i ostatka Hrvatske, koji će daljnjim razvojem kontinentalnog turizma imati priliku ostvariti svoju profesionalnu karijeru u našoj zemlji, predstavljajući i nudeći domaće proizvode i istinsku slavonsku dobrodošlicu - istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti: Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u Osijeku provodit će projekt „VirtuOS - uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Taj će centar u redovitom sustavu strukovnog obrazovanja razvijati i standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju slastičar te izborni dio kurikuluma poduzetništvo/menadžment/upravljanje selektivnim oblicima turizma.

Župan Ivan Anušić poručio je kako je želja Županije da svi koji postanu vrhunski obrazovanim kadrom i ostanu upravo na ovom području i time pridonesu razvoju turizma i na kontinentu.

Nefreteta Z. Eberhard
PUT PREMA KULINARSKOJ AKADEMIJI
Uz navedeno u Centru će se razvijati i programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: slastičar specijalist, kuhar nutricionist, specijalist destinacije kontinentalnog turizma, konobar specijalist, pivski sommelier, kuhar jela hrvatske nacionalne kuhinje – kuhinja Slavonije i Baranje, priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske i tradicije u novom ruhu i voditelj turističkog gospodarstva. - Na projektu smo radili više od dvije godine i iznimno sam ponosan, a cilj nam je da prerastemo u kulinarsku akademiju - komentirao je ravnatelj škole, Blaško Menalo.
Gari Cappelli

ministar turizma

Hrvatska se odredila da konačno školuje kadar na pravi način te da ne gleda turizam samo kroz investicije nego i kroz kvalitetu kadra. Ovime želimo obrazovati kadar koji će imati kvalitetnu nastavu s praksom.
Najčitanije iz rubrike