Regija
TEČAJ STALNOG MEDICINSKOG USAVRŠAVANJA

43,6 posto umrlih od bolesti srca
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
ORAHOVICA - Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Hrvatsko kardiološko društvo i radne skupine za e-kardiologiju, prevenciju i rehabilitaciju u kardiologiji te kardiologiju rada i sporta u Orahovici su organizirali 2. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije "Sport i srce". Dvodnevni tečaj bio je iznimno zanimljiv i edukativan, a nazočio mu je niz stručnjaka iz Klinike Thalassotherapia Opatija, Srčane i KBC-a sestara milosrdnica Zagreb, Klinike Magdalena Krapinske Toplice, Medicinskog fakulteta Split, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza. Tečaj su otvorili njegovi voditelji, akademik i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, dr. sc. Aleksandar Včev i prof. dr. sc. Goran Krstačić:

- Usprkos koroni presretan sam što smo uspjeli na ovom tečaju okupiti stručnjake iz svih hrvatskih zdravstvenih institucija koje se bave kardiovaskularnim bolestima. Orahovica je kao domaćin važna jer ovdje imamo diplomski i preddiplomski studij, a ovdje smo krenuli i u projekt gradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti i, što je najvažnije, upravo je Virovitičko-podravska županija u samom vrhu pobola od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj – rekao je dekan Včev. Dr. Goran Krstačić osvrnuo se na teme koje su obradili predavači tijekom tečaja.

- Kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6 posto ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom tjelesna aktivnost neizostavni je dio programa rehabilitacije. S druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, s ciljem ostvarenja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša. Tečaj je imao multidisciplinarni pristup kardiologiji, tjelesnoj, sportskoj i radnoj aktivnosti, a na njemu su sudionici izložili svekolike pozitivne, ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – zaključio je Krstačić. V.G.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike