Novosti
CAPELLI O BROJU TURISTA U VIKENDU PRIJE POČETKA SRPNJA

Danas u Hrvatsku ušlo 35.000 novih turista, očekujemo da bismo mogli doći do 35 % lanjskih gostiju na Jadranu
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Brojke pokazuju da dan uoči vikenda imamo 35.000 turista više nego jučer, što znači da dnevno u ovom trenutku u Hrvatsku ulazi preko 30.000 novih turista, potvrdio je danas u Osijeku ministar turizma Gari Cappelli. Naime,  prilikom potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ugostiteljsko-turističkom školom ministar se osvrnuo i na trenutačnu situaciju u turizmu, ali i očekivanja za turističku špicu.

– U četvrtak smo imali oko 250.000 turista, danas smo već na njih 283.000, što znači da imamo stalan rast. U odnosu na prošlu godinu, kada se gleda prvih šest mjeseci mi smo negdje na 25 do 26 posto lanjskog broja gostiju,  što smo i očekivali u odnosu na ono što se događa. Sada idemo u srpanj i kolovoz, te se nadamo da ćemo doći do  negdje 35 posto lanjskog broja gostiju. Na Kvarneru smo u nekim destinacijama  dosegli i brojke od  50 do 55 posto lanjskih rezultata. To su primjerice Rovinj, Lošinj, Crikvenica, Krk. No, kako se spuštamo dolje brojke padaju. Nadam se  kako će uspostavom avionskog prometa od Zadra prema Dubrovniku, a koji  se otvara sljedećeg tjedna će profunkcionirati i 80 -ak linija. Znači ako profunkcionira negdje 40 posto  avionskog prometa mi ćemo doći do tih 35 posto.  Posve smo svjesni da bez letova nema ni turista niti u Splitu, a onda ni na Braču, Hvaru, Korčulu , a da ne govorimo o Dubrovniku. Splitsko-dalmatinska županija najveći broj turista ima iz Velike Britanije i Amerike. Letova nije bilo i oni su  presječeni. Sjeverni Jadran ima najveći broj turista iz Slovenije, Austrije,  Njemačke i Češke. Auto-gosti koji su uvijek bili tamo oko 70 posto, dolaze i sada. Slovenaca je negdje 75% u odnosu na ono od lani, što znači da ćemo imati 100 postotni broj  slovenskih gostiju u srpnju i kolovozu, komentirao je ministar Capelli. 


Ipak,u Ministarstvu turizma su svjesni da  dobar rezultata sjevernog Jadrana ne može spasiti sezonu, ali su zadovoljni što ni kopno nije potpuno podbacilo.  – Hrvatska je turistički jaka i na kopnu i na moru. Osječko – baranjska županija je za sada na razini 45 posto rezultata od prošle godine i to su većinom domaći gosti. Idemo u smjeru gdje ćemo unatoč epidemiji uspjeti doći do 50 posto lanjskih gostiju što je jako  dobro . Boravak na ovom području prema statistici traje oko 2, 5 dana, što je znači dvije noći. Mi želimo i kroz  riječni turizam razvijati potencijal da turisti ovdje ostanu barem dva dana i dvije noći i upoznaju ovaj kraj, kaže ministar Capelli. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVJEŠĆE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Čak je 12 novooboljelih od koronavirusa, desetero iz Osijeka

2

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

3

TRENUTNO 811 AKTIVNIH SLUČAJEVA

Stožer: Rekordnih 180 novih
slučaja zaraze koronavirusom