Magazin
TJEDNI OSVRT

Oporbena čangrizavost koristi samo HDZ-u
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

Kako se moglo i očekivati, kampanja za parlamentarne izbore, na koje ćemo za tjedan dana, sve je glasnija, žešća i prljavija. No u samoj završnici skrenulo se s bitnih tema prema kojima bi birači trebali odlučiti komu dati glas. Time, primjerice, SDP kao i Domovinski pokret čine nepotrebne pogreške, tjerajući vodu na HDZ-ov mlin.

Najveća pogreška svakako je opetovano dovođenje u pitanje održavanja izbora zbog epidemiološke situacije, što je prilično besmisleno u vrijeme kad se po hrvatskim tržnicama, i ne samo njima, gura više ljudi nego što ih se ikada skupilo na bilo kojem biračkom mjestu, kao i u vrijeme kad otvaramo granice i pozivamo strance da dođu na more. Za opoziciju svakako nije dobro da se služi nelogičnim argumentima jer onaj tko želi preuzeti vlast, morao bi biti odlučan, a ne čangrizav. Stoga ne čudi što im i predsjednik Zoran Milanović mora ponavljati da je Sabor raspušten, izbori raspisani te da je bilo kakvo odgađanje gotovo i nemoguće i da je to “točka na i”.

Situaciju je dodatno podgrijalo i finale humanitarnog teniskog turnira Adria Tour u Zadru, gdje se koronom zarazilo nekoliko sudionika. Za Davora Bernardića i Miroslava Škoru dovoljno da prozivaju i premijera te predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog navodnog bliskog kontakta s prvim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem. Iako bi Plenkovićeva samoizolacija, ovisno o simptomima, trebala biti i osobni problem i odgovornost, te primjer građanima, a ne prvorazredno političko pitanje. Osim toga, na novinarsku primjedbu da se i on rukovao s novinarom Mislavom Bagom u studiju Nove TV, Škoro je uzvratio kako je to bilo prije situacije u Zadru te da tada epidemiolozi nisu govorili da se ne smijemo rukovati, što je golemi gaf, jer rukovanje se od same pojave virusa ne preporučuje.

Optužbe ne prestaju čak ni nakon što je prim. dr. sc. Branko Kolarić, specijalist epidemiolog, iako član SDP-a, kazao kako na temelju onoga što je vidio u medijima smatra da nema potrebe za Plenkovićevom samoizolacijom jer tapšanje nekoga po ramenu ne bi trebao biti fizički rizičan kontakt. Sve u svemu, Bernardić i Škoro trebali bi se prestati opterećivati onime što je u nadležnosti zdravstvene struke, a činjenica jest i da je hrvatska Vlada postigla sjajan rezultat u borbi protiv korone i tu dolaze na Plenkovićev teren.

Umjesto rizičnih izbora, oporba bi trebala inzistirati na nizu doista važnih pitanja, koja bi možda dovela HDZ u nezgodan položaj, a sitničavost to zasigurno nije.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike