Sport
KUGLANJE U KRIZI

Slavonci ostali bez dva predstavnika u elitnom razredu
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Kuglačice Osijeka ‘97 jedine ostale prvoligašice, a Đakovčanke i kuglači s Drave izgubili status

Najbolji hrvatski kuglački klubovi uspjeli su sezonu privesti kraju. Nakon tromjesečne stanke zbog koronapandemije odradili su prvoligaši još dva preostala kola i zaključili priču, koja nije imala pretjerano sretan završetak za slavonsko kuglanje.

U sezoni 2019./20. Regija Istok imala je tri predstavnika u elitnom društvu, ali nakon osam mjeseca knjiga je spala na samo jedno slovo. Od jeseni će za prvoligaške bodove i dalje igrati samo kuglačice Osijeka ‘97, a kuglačice Đakova i kuglači Osijeka u drugom jakosnom razredu tražit će način da se eventulano vrate tamo gdje su donedavno bili.

Najveće, svakako i najneugodnije, iznenađenje je učinak kuglača s Drave, koji su uz zagrebačku Grmoščicu bili jedini klub koji je od osnutka Prve hrvatske lige bio njezin član. I to ne bilo kakav, jer Osijek je klub koji je osvajao domaće i europske titule, dao je niz državnih reprezentativaca, imao pojedinačne osvajače odličja s najvećih natjecanja... No život na staroj slavi nikad nije dugog vijeka i KK Osijek je platio danak. Da ih čeka borba za ostanak, Osječani su postali svjesni već nakon pet uvodnih kola, jer prva pobjeda i bodovi stigli su tek u šestoj rundi. Do kraja prvog dijela izborena je još samo jedna, a nastavak sezone bio je pravi horor, u kojem su Mušanić, Liović, Radoš i suigrači upisali još samo jedno slavlje, i to na oproštaju od sezone koju treba zaboraviti, ali i izvući pouke. Jer ostaje dojam da Osijek ima kadar s kojim je ipak morao ostati u Prvoj ligi, ali staza je na kraju jedino mjerilo, a tu se potpuno zakazalo.

Zato, pak, nisu zakazale kuglačice s Drave, koje su dosta mirno, bez stresa, odradile povratničku prvoligašku sezonu. Iako su završile prve iznad crte, nikakvih dilema nije bilo, jer je Osijek ‘97 od opasne zone "odmaglio" velikih deset bodova, što je i najbolja potvrda o zasluženosti ostanka. Bilo bi lijepo nastaviti kontinuitet, koji za rukom nije pošao Đakovu. Ništa od treće uzastone prvoligaške sezone, a ova posljednja teško da je bila i spomena vrijedna. U 18 utakmica samo dva izborena remija, ni jedna pobjeda, stoga je selidba u Drugu ligu i više nego zaslužena.

Dva gubitka statusa svakako su udarac za osječko i slavonsko kuglanje, ali i upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno, jer trend ispadanja mora se zaustaviti što je brže moguće. U suprotnom, možda se dogodi i sezona u kojoj među prvoligašima neće biti nikoga s Istoka. Nadamo se da će se takav scenarij izbjeći.

Nino Benčina
VEĆ “DOSADNI” MLAKA I ZAPREŠIĆ
Dok su slavonski klubovi bili u donjem dijelu prvoligaškog poretka, na njegovom vrhu i dalje nema nikakvih promjena. Svoju dominaciju nastavile su kuglačice Mlake i kuglači Zaprešića. Riječanke su slavile u svih 18 odigranih utakmica, jednostavno su pomele konkurenciju. Uzele su tako i više nego zasluženo svoj treći uzastopni, a ukupno šesti naslov prvakinja države. Treći put zaredom na vrhu su i Zaprešićani, kojima je to sedma titula u posljednjih osam godina. Prije početka njihove dominacije, svoju treći naslov osvojio je KK Osijek (tada uz dodatak Konikom), koji će se od jeseni morati boriti za primat u Prvoj B ligi Sjever, zajedno s gradskim rivalom i nekada dvostrukim prvakom Hrvatske, Kanditom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike