Sport
OSJEČKI FERIVI POLUMARATON

Na đir po Osijeku kreće se s maskama na licu
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Start polumaratonske utrke je u subotu, u 9 sati, a “građani” startaju od 9.15

Vezani članci

POTREBNO JE STRPLJENJE I RAZUMIJEVANJE

U subotu posebna regulacija prometa - polumaratonci su na ulicama

Ovogodišnji Osječki Ferivi polumaraton bit će specifičan, jer se održava u neobično vrijeme i u nesvakidašnjim uvjetima, a organizatori kažu da su spremni i na izazov s kojim se susreću prvi put. Tradicionalna utrka osječkim ulicama trebala se trčati 4. travnja, ali je zbog koronavirusa prebačena za 27. lipnja, no situacija s koronom opet postaje ozbiljna, i u Hrvatskoj je sve više zaraženih.

- Nakon što je utrka 4. travnja otkazana, procijenili smo kako će se situacija smiriti i kako je kraj lipnja najpovoljnije vrijeme. Trenutačno sve zajedno nije bajno, ali mislim kako se ne trebamo zabrinjavati - kaže sportski direktor utrke Damir Černić, koji je nekoliko puta spomenuo da su organizatori spremni provesti sve preporuke Stožera civilne zaštite.

Zaštita trkača, volontera, svih onih koji sudjeluju u ovoj osječkoj polumaratonskoj priči najvažnija je, ali je pitanje kako izbjeći blizak kontakt trkača, recimo na startu, koji je i ove godine na Trgu Ante Starčevića.

- Naša preporuke je da na startu svi stave maske za lice, koje će, naravno, kasnije skinuti. Ipak se ne može trčati s maskom. No, isto tako, preporuka je da maske nakon starta ne bacaju, nego ponovno pred cilj stave na lice. Mislim da je to jedan od najboljih oblika zaštite - kazao je Černić, uz napomenu da će u prostorijama gdje se podižu startni paketi, odnosno prijamnom centru, biti postavljena i dezinfekcijska sredstva.

Prema svim očekivanjima ovogodišnje izdanje Ferivi polumaratona trebalo je biti najbrojnije do sada, no korona je spriječila rekord. Trkači iz Srbije (80) i BiH (60), nakon novih mjera o granicama otkazali su dolazak, a svoje mjesto na osječkoj utrci već su rezervirali za 2021. godinu. Bilo je otkaza i s drugih adresa, nekima za razliku od 4. travnja ne odgovara ovaj lipanjski termin, a neki će zaobići Osijek zbog - straha.

- Ove godine je tako, ali nama je najvažnije da se utrka održi, da sve prođe u najboljem mogućem redu - dodao je Černić, kojega nije uplašio nedavni zadarski slučaj, nakon kojega je nekoliko vrhunskih tenisača potvrdilo da su pozitivni na COVID-19.

- To je potpuno drugačija situacija, zna se odakle je potekao i kako je virus stigao u Zadar. Tenisači su prije Zadra bili u Beogradu, a najveća opasnost i prijeti upravo iz Srbije i BiH.

Na predstavljanju 16. izdanja osječke polumaratonske utrke, koja će se trčati u subotu prijepodne, bila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, predstavnici gradske i županijske turističke zajednice, Crvenog križa, glavnog sponzora utrka Ferivija i Leda. A svi oni zajedno čvrsto stoje uz osječku trkačku priredbu koja će sutra doživjeti svoje 16. izdanje.

- Stavio bih naglasak na savjest trkača i svih građana, jer nije lako u ovim vremenima organizirati jedan ovakav događaj, ali moramo dokazati da, unatoč virusu, život može i mora neometano teći dalje - poručio je Ferdo Kraljević iz tvrtke Ferivi.

Osječki Ferivi polumaraton starta u subotu, u 9 sati, na Trgu Ante Starčevića, a potom karavana odlazi na đir po Osijeku. Utrka je zamišljena kao lijepa osječka razglednica, pa se trči na trasi od Gornjeg do Donjeg grada i nazad, ulazi se u Tvrđu, a prvi put sudionici će proći kroz zgradu rektorata, naravno, trčat će se i promenadom, kao i ostalim lijepim dijelovima grada.

Utrka građana na pet kilometara, pod imenom "Jel‘ trčiš, lega?", također kreće s Trga Ante Starčevića, ali od 9.15 sati. "Građani" idu Strossmayerovom ulicom do Retfale i nazad, a cjelokupnu utrku, kao i proteklih godina, obogatit će kulturno-umjetničkim program. Uz stazu će biti prava zabava, trkače će podržati glazbenici, plesači, folkloraši, pjevači...

Ferivi polumaraton svih ovih 15 godina bio je najljepša razglednica Osijeka u kojoj se promoviraju ljepote grada, entuzijazam, gostoljubivost Slavonije, sportski duh, životi prožeti interakcijom i podrškom sportaša, glazbenika, volontera, građana... Unatoč koroni i specifičnim uvjetima, ne treba sumnjati da će i ove subote u Osijeku biti ispričana još jedna lijepa trkačka priča.

Ivana Liović
Startni paketi mogu se podići danas, od 15 do 20 sati, a sutradan od 7 do 8.30 sati, u Esseker centru
Ledo utrke
Dječje utrke godinama su bile uvertira u glavni događaj dana, polumaratonsku avanturu, no ove godine raspored je drugačiji. Glavna utrka dana u ranom je terminu, a Dječje Ledo utrke održavat će se u subotnjim poslijepodnevnim satima. Start Ledo utrka je kod spomenika Pablu Picassu na promenadi, od 17 sati. Djeca će prema uzrastu biti podijeljena u više kategorija, a trčat će se od 300 do 1000 metara. Najmlađi trče kraće, a stariji duže dionice.
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

Najčitanije iz rubrike