Novosti
ZAPRIMANJE PRIJAVA SLUŽBENO OD 1. RUJNA

Počinje dodjela sredstava za energetsku obnovu kuća
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Kao što je najavio ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ponovno je raspisan javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća. Za financiranje su osigurana 203 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava Fond službeno počinje 1. rujna 2020. godine.


- Obnovili smo brojne bolnice, vrtiće, škole i druge javne zgrade, a uz program POS-a i subvencioniranih kredita, ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana. Želim istaknuti da ćemo predviđeni iznos prema potrebi i povećati, jer očekujemo iznimno velik interes. Pozivam građane da iskoriste ovu priliku u što većem broju, jer dobra izolacija najbolje je grijanje, a osim toga čuva kućni budžet i okoliš - poručio je ministar Štromar.


Osnovni su uvjeti za dobivanje sredstava da je kuća zakonita, da nije nadograđivana, ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njezinu zakonitost, da je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje, i da ima najviše tri stambene jedinice i građevinsku brutopovršinu manju ili do 600 kvadrata.


Na poziv se mogu prijaviti samo obiteljske kuće koje su energetskog razreda D, ili lošijeg, u kontinentalnoj Hrvatskoj, ili C, ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.
Sufinanciraju se toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena vanjske stolarije, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete i fotonaponski sustavi.D.Pejić
Možda ste propustili...