Novosti
SDA KAŽE DA JE ODLUKA O GRANICI KRATKOVIDNA

Hrvati iz BiH protiv samoizolacije
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Stranka demokratske akcije (SDA), jedna od vladajućih u BiH, priopćila je u četvrtak kako je odluka hrvatskih vlasti da uvedu karantenu za državljane BiH ishitrena i kratkovidna, na što je premijer Andrej Plenković odgovorio da se radi o "kratkoročnoj mjeri". Od ponoći vrijedi odluka o novom režimu ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, sada moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju. "Odluka Hrvatske da u jeku turističke sezone uvede obaveznu karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena je i kratkovidna", poručuju iz SDA. "Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska, u kojoj građani Bosne i Hercegovine svako ljeto potroše stotine milijuna eura", kažu u toj stranci.


"Nije sad da mi ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice. Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osjetite da je intenzitet (zaraze) veći, naravno da morate imati mehanizme da se zaštitimo", rekao je Plenković. "Ako vidimo da se situacija poboljšava, mjere možemo promijeniti kad god hoćemo", zaključio je.


I hrvatski zastupnici iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje predvodi HDZ BiH, pozvali su Zagreb da preispita odluku o uvođenju dvotjedne samoizolacije za građane BiH.


Zastupnici smatraju kako je zatvaranje granice u vrijeme upisa na fakultete, polaganja državne mature, sezonskog zapošljavanja, turističke sezone potpuno otežalo svakodnevni normalni život stanovnika te županije. Kantonalni premijer Nevenko Herceg rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji, koji su mu, kako tvrdi, rekli da je mjera rigorozna.


Prema njegovu mišljenju, broj zaraženih osoba u BiH nije takav da se donesu ovakve odluke hrvatskih vlasti.
Inače, u četvrtak je s 119 slučajeva zabilježen drugi najveći broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije u Bosni i Hercegovini.H
Možda ste propustili...