Novosti
NOVA PRAVILA U JAVNOM PRIJEVOZU

Putnika bez maski ima, ali ih vozači ne žele tjerati da ih stave
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
U četvrtak je na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu. Dosad su, naime, samo pojedini putnici, i to uglavnom oni stariji, nosili maske u autobusima i tramvajima osječkoga Gradskog prijevoznog poduzeća, a sličan je slučaj i u drugim hrvatskim gradovima. Oni mlađi samo bi dezinficirali ruke na ulazu, no od 25. lipnja bez zaštitne maske na licu u vozilo ne smiju ući. Ili bar ne bi smjeli.


Podsjetimo, GPP je ranije izdao preporuku za nošenje maski putnicima, dok ih njihovo osoblje, vozači i kontrolori, obvezno imaju na licu. U četvrtak smo obišli osječka autobusna i tramvajska stajališta i uvjerili se kako su građani već prvi dan ozbiljno shvatili nova pravila te je oko 90 posto putnika nosilo maske, a ostali su se na sve oglušili.


Vozač autobusa osječkog GPP-a Marijan Matanović kaže kako nije imao problema s putnicima otkako je na snagu stupila odluka obveznog nošenja maski. Na upit što je s nekolicinom onih koji masku nemaju, ili je ne žele nositi, odgovara: "Što da mu ja radim? Da ga istjeram? Mišljenja sam da ja koji nosim masku nemam problem, nego ga ima onaj koji masku ne nosi. Iskreno, osobno mi zbog naočala malo maska i smeta, ali držim se obveze i ne skidam je. Ima putnika koji je ne nose, vidim ja to", ispričao nam je vozač Matanović. I doista, na njegovoj liniji do Briješća ugledali smo mladi par bez maski na licu, a čim su vidjeli našeg fotografa, izišli su iz vozila. Srećom, ovo su samo pojedinačni slučajevi. Na Gajevom trgu, gdje je frekvencija autobusa, pa tako i putnika najveća, zamijetili smo da mnogi masku stavljaju i prije dolaska autobusa. Oni drugi drže je u ruci, odnosno nose u torbi, i kažu da ne namjeravaju poštivati odluke Nacionalnog stožera.


"Od početka koronavirusa ne skidam masku na poslu, i zato mi nije teško staviti je na lice u autobusu. Čula sam da su obvezne i smatram da su potrebne kako bismo zaštitili onoga tko ih nosi. Nisam zamijetila da je itko u autobusu bez maske", ispričala je Osječanka Ivanka Brčić.


U ruci je masku prije dolaska autobusa imala i Izabela Rukavina. Kaže kako se ne vozi često, no sad mora ići autobusom i svakako će staviti masku na lice te dezinficirati ruke na ulazu. Priznaje da ne zna koliko u situaciji prijenosa virusa zaštitne maske mogu poslužiti svrsi.
Poslužile ili ne, zaštitne maske u vozilima javnoga prijevoza tako su od ovoga četvrtka obvezne do daljnjega. Iz GPP-a poručuju da su putnici obaviješteni o novoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite i da se nadaju kako će se nadalje svi pridržavati svih odluka radi zaštite ponajprije sebe samih, a potom i ostalih sugrađana. Podsjetimo, voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović u srijedu je rekao kako "putniku koji nema medicinsku masku pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo, a vozači neće smjeti početi vožnju ako su u vozilu putnici bez maske". M.Mihelić
MJERE NA SUDU
I Županijski sud Osijek pooštrio je mjere radi zaštite građana i djelatnika suda od koronavirusa. S obzirom na pogoršanje stanja i povećani broj novozaraženih građana koronavirusom, u zgradu Županijskog suda neće se moći ući bez zaštitne maske i rukavica. "Podsjećamo i na nužnost fizičke distance i izbjegavanje suvišnih kontakata", objavio je u četvrtak osječki Županijski sud. U zgradu gdje se nalaze Općinski i Županijski sud svakodnevno dolaze desetci stranaka, odvjetnika i svjedoka, a uz to je i veliki broj zaposlenika sudova. S.L.