Regija
GUNJANCI NE ŽELE BITI DISKRIMINIRANI

Traže povećanje limita vrijednosti robe iz BiH za pogranična naselja
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Bez uvoznih davanja možemo unijeti robu do 300 kuna, jer smo uz granicu, a, primjerice, Vrbanjci do 2200 kuna, žale se Gunjanci
GUNJA - Prigodom njegova ovotjednog posjeta Cvelferiji Gunjanci su od potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića zatražili reviziju odluke prema kojoj, kao stanovnici naselja uz granicu, imaju pravo iz susjedne Bosne i Hercegovine unijeti robu u vrijednosti do 300 kuna, a, primjerice, za mještane obližnje Vrbanje taj je limit 300 eura, odnosno 2200 kuna po osobi. Zbog te odredbe već godinama negoduju stanovnici pograničnog područja uz granicu s BiH i smatraju se diskriminiranima u odnosu prema stanovnicima ostalih dijelova Lijepe Naše. "Pravila bi trebala biti jednaka za sve građane. Već smo ionako geografski i prometno izolirani, živimo na rubnom području Hrvatske, koje je kao zadnja rupa na svirali godinama sustavno zapostavljano, a ovo je još jedan dokaz da smo manje vrijedni od ostalih, što ne želimo biti", žale se Gunjanci.
Pravilnik
Kažu da je poražavajuće što se, kada žele kupiti, primjerice, komad namještaja ili PVC vrata ili prozor, moraju obraćati znancima iz obližnje Vrbanje ili Otoka i moliti ih da im kupljenu robu unesu na svoje ime jer je njezina vrijednost veća od 300 kuna, koliki je limit za Gunjance. Poručuju da se takva odredba treba što prije promijeniti jer su sve ove godine zakinuti samo zato što žive uz granicu. I gunjanski načelnik Anto Gutić kazao nam je da mještani negoduju jer smatraju da su u neravnopravnom položaju. Napominje da je i ministar Zdravko Marić rekao kako su mu se posljednjih dana, prilikom obilaska terena, na to požalili mještani još nekih naselja u pograničnom području i da će provjeriti što se u vezi s tim može napraviti.

Iz Odjela za informiranje Carinske uprave RH pozivaju se na odredbe članka 8. Pravilnika o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih zemalja te uvoz robe u malim pošiljkama nekomercijalnog značenja. Njime su propisana posebna vrijednosna i količinska ograničenja glede robe koju određene kategorije osoba kao putnici iz trećih zemalja mogu unijeti u svojoj osobnoj prtljazi. Propisano je da osobe koje žive u pograničnom području RH mogu dnevno u svojoj prtljazi unijeti robu u vrijednosti do 300 kuna. Oslobođenje od uvoznih davanja odnosi se i na dnevne količine trošarinskih proizvoda. Mogu, primjerice, unijeti i 25 cigareta ili 25 grama duhana za pušenje. Dopušten je i unos 0,25 litara alkolnog pića, jedne litre mirnog vina ili 1,5 litara piva.

Pet kilometara
Pravilnikom je također propisano da se navedena vrijednosna i količinska ograničenja neće primjenjivati ako navedene osobe carinskim službenicima podnesu dokaz da se ne vraćaju iz pograničnog područja susjedne treće zemlje. U tom slučaju će se i za njih primijeniti vrijednosna i količinska ograničenja kao za ostale putnike. A to znači oslobađanje uvoznih davanja za robu u vrijednosti do 2200 kuna po putniku, 200 cigareta, 1 litru alkoholnog pića, 4 litre vina, 16 litara piva...

U Carinskoj upravi objašnjavaju da se pograničnim područjem smatra dio državnoga područja RH i susjedne treće zemlje uz zajedničku državnu granicu koji se prostire u širini određenoj važećim međudržavnim sporazumom.

"U tom smislu, pogranično područje s Bosnom i Hercegovinom određeno je Sporazumom između RH i BiH o pograničnom prometu kao područje uz zajedničku državnu granicu, koje se prostire u dubinu od pet kilometara od zajedničke državne granice", navode u odgovoru na upit Glasa Slavonije. U pogranično područje u županjskoj Posavini nisu uvršteni jedino Vrbanja, Soljani, Strošinci i Šiškovci.

Iako su pojedina naselja, primjerice, Cerna, od državne granice udaljena više od pet kilometara, dodatno objašnjenje zašto su svejedno uvrštena u pogranično područje nismo dobili.

Marija Lešić Omerović
DALJE OD PET KILOMETARA - 300 EURA
Otkako je Republika Hrvatska, 1. srpnja 2013., postala punopravna članica Europske unije, povećan je i limit vrijednosti robe koju hrvatski državljani mogu unijeti iz Bosne i Hercegovine bez plaćanja carine i PDV-a. S dotadašnjih 1000 kuna povećan je na 300 eura po putniku. No postoji jedan uvjet - roba ne smije biti kupljena u naseljima u pograničnom pojasu, kojem, primjerice, pripadaju Orašje i Brčko, nego u onima koja su udaljena više od pet kilometara od granice, što građani na graničnom prijelazu dokazuju računom. U suprotnome je, za robu kupljenu u pograničnom području, limit 300 kuna.
539 POGRANIČNIH
Među ukupno 539 naselja u pograničnom području RH na državnoj granici s BiH uvrštena su i sljedeća naselja u županjskoj Posavini: Županja, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Đurići, Posavski Podgajci, Račinovci, Rajevo Selo, Gradište, Gunja i Štitar.
Carinska uprava: Pravilnik u cijelosti sukladan s pravnom stečevinom EU-a, obvezujućom za sve države članice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana