Regija
USPJEH VALPOVAČKOG INOVATORA MIROSLAVA ŠPIRANOVIĆA

Nagrađeni izum "Distancer 2M" podsjeća na poštivanje razmaka
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Prvotno je namijenjen učenicima, no koristan je i za sve osobe od četiri do 94 godine, posebice za one koji imaju problema s vidom i sluhom

VALPOVO - Valpovački inovator Miroslav Špiranović postigao je golem uspjeh na natječaju Synergy platforme sa svojim izumom koji je nazvao The Distancer 2M, a koji je u vrijeme pandemije koronavirusa posebno aktualan, jer omogućuje održavanje propisane socijalne distance među osobama! Za novi izum Špiranović je sa svojim timom osvojio nagradu, odnosno voucher u iznosu od 3000 eura, koji će biti iskorišten za izradu prvih deset testnih uređaja te za daljnji razvoj i zaštitu inovacije na razini Europske unije.

 

Na reveru ili oko vrata


- Distancer 2M elektronski je uređaj koji svjetlosno i zvučno upozorava nositelja na nepoštivanje propisane socijalne distance od dva metra, a nosi se kao bedž na reveru ili kao privjesak oko vrata. Njegove osnovne karakteristike i prednosti su što je riječ o uređaju bez trackinga, ili GPS praćenja, dakle, za razliku od drugih sličnih proizvoda koji se nude ne prati kretanje osobe i nema mob karticu u sebi. Mogućnosti aktivacije, odnosno svjetlosne ili zvučne indikacije distancera, isključivo su po izboru korisnika. Proizvod je malenog volumena i mase: okrugao, promjera pet centimetara i težak 30 grama - opisuje ga njegov kreator Špiranović, ne zaboravljajući dodati kako je uređaj upotrebljiv za sve dobne uzraste, od četiri pa do 94 godine, i kako je posebno koristan osobama koje imaju poteškoća s vidom i sluhom. Dugog je trajanja, a baterija se puni samo jedan sat, a onda se može koristiti aktivno 40 sati.

Projekt Synergy, u sklopu kojeg je prijavljena i nagrađena i valpovačka inovacija, preko javnog natječaja u šest zemalja srednje Europe (Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Italije i Hrvatske), tražio je kandidate za financiranje inovativnih ideja koje rješavaju trenutačno goruće društvene probleme prouzročene pandemijom bolesti COVID-19. Na poziv se javila i Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo, koja je željela kvalitetno rješenje za problem povratka učenika u škole i ostvarivanja socijalne udaljenosti, a jedini u Hrvatskoj traženo rješenje ponudio je inovator iz Valpova - Miroslav Špiranović.

Komercijalizacija

- Odmah nakon pojave pandemije koronavirusa, a razmišljajući o načinu kako adekvatno riješiti pitanje socijalne distance, pojavila mi se ideja da bi se moglo iskoristiti današnju tehnologiju ultrazvučnih i optičkih senzora udaljenosti i stvoriti mali, praktičan i jeftin uređaj koji će moći koristiti svi, od djece do osoba treće životne dobi, a koji bi, zapravo, bio koristan i svim osobama koje su stalno u socijalnom kontaktu - otkriva valpovački izumitelj, čija je inovacija rađena uz svesrdnu pomoć Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci StepRi, tvrtke TeraTehnopolis d.o.o., i Zajednice tehničke kulture (ZTK) Valpovo - Belišće. Također, iz ZTK-a u realizaciji ideje su, uz Miroslava Špiranovića, sudjelovali i Tomislav Kudeljnjak i Dragan Francuz, uz koje je nakon mjesec dana projektiranja i iskušavanja različitih modela i uspoređivanja sa sličnim tehnološkim rješenjima istog problema u svijetu, stvorena inovacija naziva The Distancer 2M, koja se do 15. lipnja ove godine pretvorila u dva različita prototipa s ultrazvučnim i optičkim senzorima udaljenosti.

U sljedećem koraku, već tijekom ovoga ljeta, autorova je namjera početi komercijalizaciju proizvoda osnivanjem tvrtke koja će se baviti serijskom proizvodnjom i distribucijom Distancera 2M, s obzirom na to da je uređaj pogodan za širu masu korisnika: kod djece u dobi od četiri do osam godina (koja još ne mogu osvijestiti socijalnu distancu), stariju populaciju 65+ koja je najosjetljivija kategorija stanovništva u smislu mogućnosti zaraze koronavirusom, ali i sve druge osobe koje na radnom mjestu imaju stalan socijalni kontakt, ili pak žele zaštititi svoje zdravlje.


Lidija Aničić
Predstavili uređaj Stožeru, a i osnovcima
Valpovački inovatori Miroslav Špiranović i Dragan Francuz, iz Zajednice tehničke kulture Valpovo - Belišće, jučer su boravili u Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije, čijem su čelnom čovjeku Goranu Ivanoviću te epidemiolozima predstavili svoj novi izum, a pokazali su ga i valpovačkim osnovcima. S obzirom na ponovni porast broja oboljelih, a time i realnu potrebu za početkom masovnije proizvodnje ovakve vrste uređaja, valpovački inovatori nadaju se da će u skoro vrijeme naići na razumijevanje i pozitivne reakcije javnosti za svoj proizvod.
UREĐAJ NE PRATI KRETANJE OSOBE, NEMA MOB-KARTICU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike