Osijek
UMRLA ADMINISTRATORICA GRUPE “OSIJEK - KAKAV JE BIO NEKADA”

Ivanka Kasumović bila je dobri duh skupine zaljubljenika u naš grad
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Mnoge je Osječane, ovdašnje i one iseljene, kao i sve ljubitelje našega grada, rastužila vijest da je Ivanka Kasumović, jedna od troje utemeljitelja grupe na Facebooku "Osijek - kakav je bio nekada", preminula u srijedu navečer. To je na toj stranici objavio njezin sin Siniša Kasumović, dodavši kako će o mjestu i vremenu pogreba naknadno izvijestiti.

O toj našoj Osječanki pisali smo prije četiri godine odajući joj priznanje za sav trud koji je uložila u istraživanje povijesti našega grada objavljivanjem više tisuća, često i požutjelih, fotografija koje prikazuju Osijek u svim njegovim izdanjima. Bila je to prigoda za upoznavanje sa zanimljivim vremeplovom i forumom o boljoj esekerskoj prošlosti, koji je u najvećoj mjeri njezino, usuđujemo se reći, životno djelo. Iako su za objavljivanje desetljećima brižljivo čuvanih i od očiju javnosti skrivenih fotografija iz obiteljskih albuma i zbirki zaslužni svi oni koji su ih odlučili u grupi "Osijek - kakav je bio nekada" podijeliti s ostalima, gđa Kasumović toj je stranici na Facebooku kao jedan od njezinih administratora priskrbljivala dodanu vrijednost.

Kako nam je rekao još jedan administrator, Mario Tadić, spomenuta skupina na Facebooku osnovana je 22. studenoga 2013. Stranicu je pokrenuo Tomislav Pavlinek, a Ivanka Kasumović, do tada vrlo aktivna u udruzi Prijatelja grada Osijeka, ubrzo mu se pridružila. Njih troje postalo je administratorima grupe "Osijek - kakav je bio nekada", koja trenutno okuplja 8325 članova.

- Ivanka Kasumović vrijedno je istraživala prošlost grada Osijeka tragajući za rijetkim fotografijama i zanimljivim pričama. Marljivo je slikala grad, posjećivala osječka groblja i snimala spomenike kako bi uz istraživanje dokumentacije u Državnom arhivu kompletirala priče o znamenitim obiteljima i zaslužnim Esekerima. Sebi je vrijedno zacrtala da svaki dan moraju biti objavljena tri članka i više fotografija. Antikvarijati i Sajam antikviteta bili su joj izvor za knjige, koje još nema, a naslijedila je i mnoštvo knjiga od svoje sestre, koja je predavala povijest na osječkoj gimnaziji. Komunicirala je s brojnim povjesničarima, a objavljivala je i članke na portalu u Švicarskoj, koji je, nažalost, ugašen. Zajedno sa mnom skupljala je članke za knjigu o Osijeku koju smo planirali objaviti u povodu dobivanja naslova europske prijestolnice kulture 2020., ali nam je nedostajalo novca za tisak. Iako se 2016. teže razboljela, čvrsto se držala dnevne rutine i skrbi za našu stranicu - rekao nam je Tadić.

Mario Tadić, Eseker koji živi u Heidelbergu, u Njemačkoj, za sebe će reći da je rodoslovac i zavičajni istraživač.

Naša sugrađanka rođena je 1942. u Živaji, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Otac joj je bio željezničar, zbog čega su se često selili. Njezino djevojačko prezime je Herold. Naraštaji Osječana u lijepom sjećanju čuvaju uspomenu na njezinu sestru, profesoricu povijesti Teu Herold. Čini se da je bavljenje poviješću ili sudjelovanje u povijesnim događajima dio obiteljske baštine Heroldovih. Naime, njihov brat Mladen preživio je tenkovsko gaženje automobila na Klajnovoj, današnjoj Trpimirovoj, 27. lipnja 1991. Bio je u svom citroenu GS kada je na taj auto zagazio tenk bivše JNA. Uspio je u pravom trenutku pobjeći iz automobila, bez većih ozljeda. Ivanka Kasumović u Osijeku je završila osnovnu školu i gimnaziju, radeći cijeli život u jednoj tvrtki koja se bavila špedicijom (otpremništvom). Pamtit ćemo je po njezinu internetskom aktivizmu, iznimnoj marljivosti i ljubavi za naš grad. D. Celing
Velik poticaj njezinim istraživanjima brojne su knjige koje je naslijedile od svoje sestre, profesorice Tee Herold
GRADSKA KRONIČARKA
Marljiva gradska kroničarka i naša iznimna sugrađanka Ivanka Kasumović pokazala je kako biti umirovljenik ne znači da čovjek mora pasti u apatiju i dosađivati se, nego kako je moguće istodobno biti vrijedan i koristan član zajednice, pa i biti u nečemu ispred svih.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana